Υλικά
Μερίδες: 2-3 (ως μεζές)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το λολό χταποδιού, ξεκινάμε ανοίγοντας προσεκτικά την κουκούλα του χταποδιού και ξεχωρίζουμε πολύ προσεκτικά με τα χέρια τον λολό. Πρόκειται για μια εύθραυστη μεμβράνη που περιέχει μέσα το μελάνι του χταποδιού και θα πρέπει να τη βγάλουμε άθικτη. Βρίσκεται ανάμεσα στα υπόλοιπα εντόσθια του χταποδιού, εκ των οποίων και ένα παρόμοιο σακουλάκι που είναι το στομάχι και, αν το ψηλαφίσουμε, θα δούμε ότι έχει κάπως αμμώδη υφή, οπότε το ξεχωρίζουμε από το σακουλάκι με το μελάνι, γιατί αυτό δεν τρώγεται. Αυτή η διαδικασία θέλει πολύ απαλές κινήσεις και χρήση μαχαιριού μόνο για να κόψουμε το σημείο όπου ενώνεται με την κουκούλα, πολύ προσεκτικά όμως για να μη σπάσει το σακουλάκι και χυθεί το μελάνι.
- Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ευρύχωρο μπολάκι και πολύ προσεκτικά αρχίζουμε να πιέζουμε τον λολό, έτσι ώστε να πέσει μέσα στο μπολ όλο το μελάνι, πιέζοντας τη μεμβράνη όπως κάνουμε με το σωληνάριο της οδοντόκρεμας. Τη μεμβράνη την πετάμε γιατί δεν τρώγεται.
- Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι να ζεσταθούν.
- Προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά τον λολό και τον ανακατεύουμε να αρχίσει να ζεσταίνεται αρκετά, αλλά όχι να βράσει. Ο λολός δεν θέλει πολλή ώρα μαγείρεμα.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι το αλεύρι με το νερό. Η Ντίνα πρόσθεσε και 2-3 σταγόνες ούζο.
- Ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα και να έχουμε μια κρέμα. Σερβίρουμε σε μπολάκι. Θα χρειαστούμε μπόλικο ψωμί, ούζο ή τσίπουρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.