ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΌρνιθα παλατιανή, γεμιστή με κιμά κοτόπουλου και πολίτικα μπαχαρικάΌρνιθα παλατιανή, γεμιστή με κιμά κοτόπουλου και πολίτικα μπαχαρικά
40' προετοιμασία
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το καυτερό λαδολέμονο

Για το λυκουρίνο

Για το αυγοτάραχο

Διαδικασία

Λαδολέμονο

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το μυρωδικό) στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε το μυρωδικό και ανακατεύουμε.

Λυκουρίνος

  1. Αν δεν μας φιλετάρει ο παντοπώλης μας τους λυκουρίνους, το κάνουμε εμείς ως εξής: Αφαιρούμε προσεκτικά την πέτσα τους, αν έχουν. Τους ανοίγουμε στα δύο, αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο και με ένα τσιμπιδάκι αφαιρούμε τα πλαϊνά κόκαλα προσεκτικά. Τους κόβουμε σε μικρά κομμάτια που βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Καθαρίζουμε το πορτοκάλι, αφαιρώντας όσο γίνεται και το λευκό μέρος που βρίσκεται κάτω από τη φλούδα. Κόβουμε το πορτοκάλι σε ροδέλες, τις οποίες κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν υπάρχουν κουκούτσια, τα αφαιρούμε. Βάζουμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού στο μπολ με τα κομμάτια του λυκουρίνου, προσθέτουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  3. Γεμίζουμε τα φύλλα του σικορέ με το μείγμα αυτό. Με ένα μικρό κουταλάκι περιχύνουμε τη γέμιση με λίγο από το πηχτό λαδολέμονο και τακτοποιούμε τα φύλλα σε μια πιατέλα.

Αυγοτάραχο

  1. Βάζουμε τις φέτες αυγοτάραχου σε μια μικρή πιατέλα. Καθαρίζουμε το λεμόνι (μαζί με όσο από το άσπρο μπορούμε). Κόβουμε το λεμόνι σε ροδέλες και κάθε ροδέλα σε μικρότερα κομμάτια. Τακτοποιούμε τα κομμάτια του λεμονιού πλάι στο αυγοτάραχο.
  2. Στολίζουμε με τον άνηθο ή το μάραθο. Τρώμε φετούλες αυγοτάραχου μαζί με κομματάκια λεμονιού. Βγάζουμε τις πιατέλες με το λυκουρίνο και το αυγοτάραχο στο τραπέζι. Το λίγο λαδολέμονο που έχει μείνει το βάζουμε σε μικρό μπολ, για όποιον θέλει παραπάνω.

Μυστικά

*Λυκουρίνο, το εκλεκτό αλίπαστο δεν το βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ, αλλά μόνο σε λίγα παντοπωλεία. Εντελώς ενδεικτικά, στην Αθήνα το βρίσκουμε στον Μιράν και στον Αραπιάν, στον Benito, στην Πανδαισία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 56.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών