45'
προετοιμασία
1 ώρα και 57' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 42'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για τον ζωμό
Για την μαγειρίτσα
Για τη σαλάτα
Για το ντρέσινγκ
Διαδικασία
Ζωμός
- Για να φτιάξουμε μαγειρίτσα με συκωτάκια κοτόπουλου και τραχανά, αρχικά βάζουμε, σε μια κατσαρόλα, όλα τα υλικά, προσθέτουμε 2 λίτρα νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Ξαφρίζουμε, για όσο χρειαστεί, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε ζεστό.
Μαγειρίτσα
- Ξεπλένουμε τα συκωτάκια και τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε άφθονο νερό που κοχλάζει.
- Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
- Σκουπίζουμε την κατσαρόλα, την αφήνουμε να κάψει σκέτη, σε μέτρια φωτιά, και καβουρδίζουμε το σύγλινο για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα συκωτάκια, σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τόσο ζωμό ώστε να καλύψουμε όλα τα υλικά κατά 3-4 δάχτυλα.
- Ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το θυμάρι, τη δάφνη, το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά – η σούπα πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή.
- Ρίχνουμε τον τραχανά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμα ζωμό, γιατί θέλουμε τη σούπα ζουμερή.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα, μέχρι να αφρατέψουν.
- Με μια κουτάλα ρίχνουμε πολύ αργά στο αυγολέμονο περίπου το μισό ζουμί της σούπας, χτυπώντας διαρκώς.
- Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
- Σείουμε το σκεύος για να ενωθεί το αυγολέμονο με το ζουμί και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα φύλλα μαϊντανού και το μάραθο.
- Σερβίρουμε, τη μαγειρίτσα με συκωτάκια κοτόπουλου και τραχανά, και συνοδεύουμε με τη σαλάτα.
Ντρέσινγκ
- Χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι.
Σαλάτα
- Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα πρασινάδες, μυρωδικά και μαραθόριζες.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Σκορπίζουμε το πορτοκάλι, το κουκουνάρι και το τυρί.
Blanc de noir! Δηλαδή λευκά κρασιά από κόκκινες ποικιλίες, Ξινόμαυρο, Φωκιανό, Μοσχόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.