ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαγειρίτσα με κοτόπουλο, μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθοΜαγειρίτσα με κοτόπουλο, μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο
45' προετοιμασία
1 ώρα και 57' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 42'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τον ζωμό

Για την μαγειρίτσα

Για τη σαλάτα

Για το ντρέσινγκ

Διαδικασία

Ζωμός

  1. Για να φτιάξουμε μαγειρίτσα με συκωτάκια κοτόπουλου και τραχανά, αρχικά βάζουμε, σε μια κατσαρόλα, όλα τα υλικά, προσθέτουμε 2 λίτρα νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  2. Ξαφρίζουμε, για όσο χρειαστεί, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε ζεστό.

Μαγειρίτσα

  1. Ξεπλένουμε τα συκωτάκια και τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε άφθονο νερό που κοχλάζει.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Σκουπίζουμε την κατσαρόλα, την αφήνουμε να κάψει σκέτη, σε μέτρια φωτιά, και καβουρδίζουμε το σύγλινο για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τα συκωτάκια, σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
  7. Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Προσθέτουμε τόσο ζωμό ώστε να καλύψουμε όλα τα υλικά κατά 3-4 δάχτυλα.
  9. Ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το θυμάρι, τη δάφνη, το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά – η σούπα πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή.
  10. Ρίχνουμε τον τραχανά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμα ζωμό, γιατί θέλουμε τη σούπα ζουμερή.
  11. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα, μέχρι να αφρατέψουν.
  12. Με μια κουτάλα ρίχνουμε πολύ αργά στο αυγολέμονο περίπου το μισό ζουμί της σούπας, χτυπώντας διαρκώς.
  13. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
  14. Σείουμε το σκεύος για να ενωθεί το αυγολέμονο με το ζουμί και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα φύλλα μαϊντανού και το μάραθο.
  15. Σερβίρουμε, τη μαγειρίτσα με συκωτάκια κοτόπουλου και τραχανά, και συνοδεύουμε με τη σαλάτα.

Ντρέσινγκ

  1. Χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι.

Σαλάτα

  1. Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα πρασινάδες, μυρωδικά και μαραθόριζες.
  2. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  3. Σκορπίζουμε το πορτοκάλι, το κουκουνάρι και το τυρί.

Blanc de noir! Δηλαδή λευκά κρασιά από κόκκινες ποικιλίες, Ξινόμαυρο, Φωκιανό, Μοσχόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Συκώτι

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών