30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τους κεφτέδες

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Κεφτέδες

  1. Για να τα κεφτεδάκια από μπιζέλια ρίχνουμε τα μπιζέλια σε μια κατσαρόλα τα φασόλια και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  2. Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στο μούλτι και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να χοντροθρυμματιστούν.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο, προσθέτοντας και τον κόλιανδρο, τη ρίγανη, τον δυόσμο και την πάπρικα, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα φασόλια, το μείγμα του τηγανιού, αλατοπίπερο, το αλεύρι, τον μαϊντανό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
  6. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι, μέχρι να αποκτήσει την υφή που μας αρέσει.
  7. Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  8. Πλάθουμε το μείγμα σε περίπου 20 μικρούς κεφτέδες και τους απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα.
  9. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σφίξουν.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.
  11. Βγάζουμε τους κεφτέδες από το ψυγείο, τους αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν σχετικά τραγανοί.

Σάλτσα

  1. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για μόλις 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι, χωρίς όμως να ροδίσει.
  2. Ρίχνουμε τις ντομάτες, 300 ml νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  4. Ξεφουρνίζουμε τα κεφτεδάκια, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να καλυφθούν.
  5. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις, σκορπίζουμε το μυρωδικό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στραγγίζουμε.
  7. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε απαλά να λαδωθούν.
  8. Σερβίρουμε μοιράζοντας τα ζυμαρικά στα πιάτα, βάζουμε από πάνω τα κεφτεδάκια από μπιζέλια με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών