10'
προετοιμασία
12' ψήσιμο
2 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 52'
Υλικά
Τεμάχια: 15Διαδικασία
- Για τα μαλακά, αφράτα ψωμάκια, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ (για να μη λερώνουμε πολλά σκεύη) τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 4-5 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το ανάλατο βούτυρο, το αυγό και το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 4-5 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια λεία, αλλά ελαφρώς κολλώδης ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα. (Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι.)
- Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ, αδειάζουμε σε αυτό τη ζύμη και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Ζυμώνουμε απαλά τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 15 ίσα μέρη. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια, τα βάζουμε στο ταψί και τα καλύπτουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Ψήνουμε τα ψωμάκια για 12-14 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και τα αλείφουμε αμέσως με το αλατισμένο βούτυρο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 147.