30'
προετοιμασία
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για το μαλέμπι, ξεκινάμε διαλύοντας σε ένα μπολ το ρυζάλευρο σε 150 ml από το γάλα ανακατεύοντας καλά, μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.
- Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το γάλα να κάψει, αλλά να μη φουσκώσει.
- Προσθέτουμε αργά την πάστα του ρυζάλευρου, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα για να μη σβολιάσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 10-15 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, δεμένη κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ροδόνερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα σύκα. Ανακατεύουμε ξανά για να ενσωματωθεί ο πολτός στην κρέμα.
- Μοιράζουμε την κρέμα σε 6 φαρδιά ποτήρια ή ατομικά μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 1 ώρα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, ώστε να σφίξει και να κρυώσει καλά η κρέμα.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, διακοσμούμε με τις φέτες από φρέσκα σύκα ή τα τριμμένα φιστίκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.