20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Βάρος: για περίπου 1.500 γρ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαρμελάδα πορτοκάλι, με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα βγάζουμε το εξωτερικό φλούδι των πορτοκαλιών, παίρνοντας όσο μπορούμε λιγότερο λευκό μέρος.
- Στη συνέχεια, κόβουμε αυτά τα φλούδια σε λεπτά κορδελάκια.
- Kαθαρίζουμε όσο μπορούμε πιο πολύ από την άσπρη μαλακή πέτσα και την πετάμε.
- Kόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
- Βάζουμε τα πορτοκάλια στο μπλέντερ (ή το μούλτι) λίγα-λίγα και τα πολτοποιούμε.
- Bάζουμε στην κατσαρόλα τα κουρελάκια της εξωτερικής φλούδας, τον πολτό του φρούτου και το ζουμί που βγήκε όταν το κόψαμε.
- Κόβουμε στο μπλέντερ και το μήλο, το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε να δέσει ανακατεύοντας πού και πού.
- Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το δέσιμο.
- Αν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε. Προσοχή να μην παραβράσει, γιατί θα γίνει σκληρή.
- Μοιράζουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Μυστικά
Eίναι ιδανική για να αλείψετε γύρω - γύρω το κέικ, αφού τη ζεστάνετε και την αραιώσετε, αν θέλετε, με κονιάκ. Eπίσης δοκιμάστε την πάνω σε ανθότυρο ή μυζήθρα.