1 ώρα
προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: Για περίπου 1 κιλόΔιαδικασία
- Για την μαρμελάδα ροδάκινο, βάζουμε τα κουκούτσια ένα ένα ανάμεσα σε δύο πετσέτες κουζίνας και τα κοπανίζουμε προσεκτικά με ένα βαρύ γουδοχέρι ή με έναν μπάτη ή με μια πέτρα, μέχρι να σπάσουν.
- Παίρνουμε από το εσωτερικό των κουκουτσιών συνολικά 10 «αμυγδαλάκια» και τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ροδάκινα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Mαγειρεύουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Τα πρώτα λεπτά ξαφρίζουμε σχολαστικά και, μόλις σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, προσθέτουμε τα «αμυγδαλάκια» από τα κουκούτσια που αφήσαμε κατά μέρος. Δίνουν στην μαρμελάδα απαλές νότες πικραμύγδαλου.
- Όταν η μαρμελάδα δέσει και είναι έτοιμη, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και τραβάμε από τη φωτιά.
- Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω, τα αναποδογυρίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Διατηρούμε την μαρμελάδα ροδάκινο για καιρό σε σημείο σκοτεινό και δροσερό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.