Υλικά
Μερίδες: Για 500 mlΔιαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη μαρμελάδα σύκο με αστεροειδή γλυκάνισο και μαύρο πιπέρι, πρώτα ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, να μαριναριστούν.
- Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μια φαρδιά κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να δέσει* η μαρμελάδα. Την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Αφαιρούμε το τουλουπάνι. Διατηρούμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο** βάζο.
Μυστικά
*Έδεσε η μαρμελάδα; Για να ελέγξουμε αν έδεσε η μαρμελάδα, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από την καυτή μαρμελάδα σε παγωμένο πιάτο και κάνουμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας, χωρίζοντάς τη στη μέση. Αν παραμείνει η μαρμελάδα στις 2 μεριές και δεν ενωθεί, είναι έτοιμη, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3 λεπτά ακόμα. **Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα: Πλένουµε τα βάζα µε καυτό νερό, τα σκουπίζουµε και τα βάζουµε στον φούρνο, στους 150° C, για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να στεγνώσουν καλά. Τα γεµίζουµε όσο είναι ζεστά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.