Μη σας σοκάρει! Η γεύση της είναι συγκλονιστική. Σας το υπογράφουμε! Αλλά, αν αμφιβάλλετε, απλώς μη βάλετε την άχνη.

40' προετοιμασία
1 ώρα και 45' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Αμύγδαλα

Διαδικασία

  1. Για την Μαροκινή pastilla, ταμπονάρουμε τα μπούτια κοτόπουλου με χαρτί κουζίνας, να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνά.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών, το μπούκοβο και τον κρόκο και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τα μπούτια του κοτόπουλου, τον ζωμό και τον κόλιανδρο (ή τον μαϊντανό). Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση το φαγητό και έπειτα τη ρυθμίζουμε στο χαμηλό, έτσι ώστε το υγρό να σιγοβράζει. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
  4. Βγάζουμε τα μπούτια σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Σουρώνουμε το υγρό της κατσαρόλας από ψιλό σουρωτό, ώστε να συγκρατηθούν τα στερεά υλικά, και ξαναβάζουμε το σουρωμένο και καθαρό υγρό στην άδεια κατσαρόλα.
  6. Την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας πού και πού, για 20-30 λεπτά, μέχρι να μείνει περίπου 1 μεγάλη κούπα υγρού (240 ml). Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι κατά το γούστο μας. Αφήνουμε να κρυώσει
  7. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και κομματιάζουμε το ψαχνό σε μπουκιές.
  8. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτοντας τον ζωμό της κατσαρόλας. Αφήνουμε στην άκρη.

Αμύγδαλα

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190°C.
  3. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί 23 εκ.
  4. Στρώνουμε μέσα το ένα φύλλο έτσι που οι άκρες του να κρέμονται προς τα έξω. Το αλείφουμε με το λάδι.
  5. Συνεχίζουμε βάζοντας από πάνω άλλα τέσσερα λαδωμένα φύλλα, αφήνοντας τις άκρες τους να κρέμονται από διαφορετική μεριά του ταψιού κάθε φορά.
  6. Περιχύνουμε με το 1/3 από το μείγμα αυγών-ζωμού.
  7. Ανακατεύουμε το κομματιασμένο κοτόπουλο με άλλο 1/3 από το μείγμα αυγών- ζωμού και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, πάνω από τα στρωμένα φύλλα. Από πάνω περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών.
  8. Σκορπίζουμε από πάνω το μείγμα του αμυγδάλου.
  9. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να καλύψουμε τη γέμιση και λαδώνουμε την επιφάνεια. Παίρνουμε το έκτο φύλλο, το διπλώνουμε στα δύο και σκεπάζουμε την επιφάνεια της πίτας. Το λαδώνουμε και περνάμε τις άκρες του ανάμεσα στην πίτα και το ταψί.
  10. Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
  11. Βγάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για κάμποση ώρα, ώστε να χλιαρύνει αρκετά.
  12. Πασπαλίζουμε την Μαροκινή pastilla –αν θέλουμε– με λίγη άχνη και κανέλα.

Μυστικά

*Μείγμα μπαχαρικών της Βόρειας Αφρικής. Καθένας το φτιάχνει σύμφωνα με τη δική του συνταγή και δεν είναι στάνταρ τα μπαχαρικά και τα βότανα που περιέχει, τα οποία μπορεί να φτάνουν τα 40! Θα το βρούμε σε καλά μπαχαράδικα. Αν δεν βρούμε, μπορούμε να φτιάξουμε ένα δικό μας μείγμα με κύμινο, κακουλέ, κόλιανδρο, κανέλα και γαρίφαλο (μαζί με τζίντζερ και μοσχοκάρυδο, αν έχουμε).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών