Από την παράδοση των ταζίν αυτή η συνταγή. «Ταζίν» ονομάζεται ένα σκεύος μαγειρέματος με κωνικό καπάκι, αλλά και αυτός ο τύπος μαγειρέματος: σιγανό, ήπιο ψήσιμο σε κλειστό σκεύος.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 40' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Για το κουσκούς

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κύμινο, τον ξερό κόλιανδρο, τον μαραθόσπορο, το τσίλι, το γκαλάνγκαλ (αν βάλουμε) και αλατοπίπερο. Με το μείγμα πασπαλίζουμε και τρίβουμε το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το κρέας για 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Βγάζουμε το αρνί από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το κρατάμε στην άκρη.
  4. Βάζουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  5. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 20 δευτερόλεπτα, ίσα ίσα να σκορπίσει το άρωμά του.
  6. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πιάνει λίγο στον πάτο της κατσαρόλας.
  7. Ξαναβάζουμε το αρνί, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα βερίκοκα, το τζίντζερ, την κανέλα και τόσο ζωμό όσο να σκεπάσει τα υλικά.
  8. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  9. Αν η σάλτσα μας δεν έχει δέσει, αφαιρούμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζουμε λίγο το βράσιμο, μέχρι να δέσει.
  10. Προσθέτουμε τον φρέσκο κόλιανδρο και ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

Για το κουσκούς

  1. Ρίχνουμε το κουσκούς σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό κότας (η συνήθης αναλογία κουσκούς-υγρού είναι 1 προς 2, αλλά ελέγχουμε και τις οδηγίες συσκευασίας του κουσκούς) και αφήνουμε για 10 λεπτά να μαλακώσει, να φουσκώσει και να απορροφήσει τα υγρά.
  2. Αφρατεύουμε το κουσκούς με δύο πιρούνια για να ξεχωρίσουν οι κόκκοι του, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  3. Σερβίρουμε χωριστά ή βάζουμε το κουσκούς σε βαθιά πιάτα, από πάνω αρνάκι και στο τέλος 1 καλή κουταλιά γιαούρτι.

Blanc de noir από Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κους κους

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών