ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνιΚόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνιΠαραδοσιακά, τα ματσάτα, δηλαδή τις φαρδιές νεροχυλοπίτες της Φολεγάνδρου, τα σερβίρουν μαζί με κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι. «Είναι από τα πιο περιζήτητα φαγιά και το ζητάνε πολύ και οι τουρίστες. Δεν τα αφήνω καθόλου να στεγνώσουν τα ματσάτα, τα βράζω φρέσκα, για πολύ λίγο. Αν ξεραθούν, δεν γίνονται ωραία. Με το που βράσουν, πρέπει να τα φας κατευθείαν, δεν θέλουν βουτύρωμα, αρκεί η σάλτσα από το κρέας και ιδανικά δεν θέλουν ούτε ξαναζέσταμα», λέει η κυρία Ρηνιώ.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τον κόκορα

Για τα ματσάτα

Διαδικασία

Κόκορας

  1. Για να ετοιμάσουμε τα ματσάτα με τον κόκορα κοκκινιστό, αλατοπιπερώνουμε καλά τον κόκορα.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  3. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και τη ρίγανη.
  5. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  6. Μετριάζουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας και να δέσει η σάλτσα.

Ματσάτα

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το νερό και το αλάτι, και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, που να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  3. Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 30 εκ.
  4. Αλευρώνουμε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε σε ρολό.
  5. Το κόβουμε με το μαχαίρι σε λωρίδες πλάτους περίπου 1 εκ., σαν ταλιατέλες.
  6. Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ματσάτα για περίπου 15 λεπτά.
  7. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  8. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  9. Από πάνω τακτοποιούμε τα κομμάτια του κόκορα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κόκορας

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT