ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαυρομάτικα φασόλια φούρνου με κρίταμα και παστό λεμόνιΜαυρομάτικα φασόλια φούρνου με κρίταμα και παστό λεμόνι
20' προετοιμασία
25' βράσιμο
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το πέστο μυρωδικών

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα με πέστο μυρωδικών και τόνο, αρχικά βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και τη δάφνη και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις το υγρό κοχλάσει, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για όση ώρα σχηματίζεται αφρός. Δεν έχει σημασία που δεν θα χρησιμοποιήσουμε το ζουμί - αν αφήσουμε τον αφρό, τα φασόλια δεν γίνονται το ίδιο νόστιμα.
  3. Βράζουμε για περίπου 25 λεπτά συνολικά (ή μέχρι να μαλακώσουν).
  4. Τα σουρώνουμε και τα αλατίζουμε με σύνεση μέσα στο σουρωτήρι.
  5. Μόλις χλιαρύνουν τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και τα ντοματάκια κομμένα στα δύο (ή τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες).

Πέστο μυρωδικών

  1. Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να προκύψει ένα μείγμα πηχτό και ομοιογενές.
  2. Αν χρειαστεί (δηλ. αν δεν γυρίζουν τα μαχαίρια του μούλτι) προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, το οποίο αφαιρούμε μετά σουρώνοντας το πέστο από ψιλό σουρωτήρι.

Σερβίρισμα

  1. Προσθέτουμε το πέστο στα φασόλια και ανακατεύουμε απαλά.
  2. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  3. Σερβίρουμε, τα μαυρομάτικα με πέστο μυρωδικών, σε πιάτα και «σπάμε» με τα δάχτυλα τον τόνο από πάνω.
  4. Συνοδεύουμε, τα μαυρομάτικα με πέστο μυρωδικών και τόνο, με ψωμί της αρεσκείας μας ή παξιμάδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 31.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τόνος

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών