20'
προετοιμασία
25' βράσιμο
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το πέστο μυρωδικών
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα με πέστο μυρωδικών και τόνο, αρχικά βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και τη δάφνη και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις το υγρό κοχλάσει, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για όση ώρα σχηματίζεται αφρός. Δεν έχει σημασία που δεν θα χρησιμοποιήσουμε το ζουμί - αν αφήσουμε τον αφρό, τα φασόλια δεν γίνονται το ίδιο νόστιμα.
- Βράζουμε για περίπου 25 λεπτά συνολικά (ή μέχρι να μαλακώσουν).
- Τα σουρώνουμε και τα αλατίζουμε με σύνεση μέσα στο σουρωτήρι.
- Μόλις χλιαρύνουν τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και τα ντοματάκια κομμένα στα δύο (ή τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες).
Πέστο μυρωδικών
- Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να προκύψει ένα μείγμα πηχτό και ομοιογενές.
- Αν χρειαστεί (δηλ. αν δεν γυρίζουν τα μαχαίρια του μούλτι) προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, το οποίο αφαιρούμε μετά σουρώνοντας το πέστο από ψιλό σουρωτήρι.
Σερβίρισμα
- Προσθέτουμε το πέστο στα φασόλια και ανακατεύουμε απαλά.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Σερβίρουμε, τα μαυρομάτικα με πέστο μυρωδικών, σε πιάτα και «σπάμε» με τα δάχτυλα τον τόνο από πάνω.
- Συνοδεύουμε, τα μαυρομάτικα με πέστο μυρωδικών και τόνο, με ψωμί της αρεσκείας μας ή παξιμάδια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 31.