30'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 8Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις γεμιστές μελιτζάνες με αρνίσιο κιμά και χωριάτικα λουκάνικα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Κόβουμε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος στη μέση και χαράζουμε χιαστί τη σάρκα τους.
- Τις αλείφουμε με λίγο από το λάδι και τις βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς, με τη σάρκα προς τα κάτω.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και τις γυρίζουμε ανάποδα (με τη σάρκα προς τα πάνω).
- Αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο.
- Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά και τα λουκάνικα για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε 60 ml από το λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι, και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον δυόσμο, τον βασιλικό και αλατοπίπερο.
- Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
- Ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού 200 ml νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά στον ήδη προθερμασμένο φούρνο.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα γεμιστά να ροδίσουν.
- Βάζουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την πάπρικα και τον δυόσμο.
- Βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας σε κάθε μελιτζάνα και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας : Κλασικά ροζέ! Από Ξινόμαυρο και Λημνιώνα μέχρι ένα χαρμάνι διεθνών ποικιλιών.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.