5' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4-8

Για τον 1ο τρόπο (με αλεύρωμα)

Για τον 2ο τρόπο (με κουρκούτι)

Διαδικασία

1ος τρόπος

  1. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μια λεκάνη με νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι για 1/2 ώρα, να ξεπικρίσουν, και τις ξεπλένουμε.
  2. Βάζουμε νερό σε ένα μεγάλο μπολ και σε ένα άλλο ρίχνουμε το αλεύρι.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Με γρήγορες κινήσεις βουτάμε μία-μία τις φέτες μελιτζάνας πρώτα στο νερό και αμέσως μετά στο αλεύρι.
  5. Τις γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να καλυφθούν καλά, τις τινάζουμε να πέσει το περιττό αλεύρι και τις ξαναβυθίζουμε στιγμιαία στο μπολ με το νερό.
  6. Αμέσως μετά, τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το λάδι, λίγες-λίγες κάθε φορά, για να μην πέφτει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και προσεκτικά γιατί θα πιτσιλίσουν.
  7. Τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, για 2 - 3 λεπτά συνολικά, μέχρι να ροδίσουν.
  8. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Με τον τρόπο αυτό θα κάνουν πιο τραγανή κρούστα από ό,τι αν τις αλευρώναμε απλώς.

2ος τρόπος

  1. Αφήνουμε τις μελιτζάνες για 1/2 ώρα σε ένα μπολ με νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι, να ξεπικρίσουν, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη 1/2 κουτ. σούπας αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το πιπέρι.
  3. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σιγά-σιγά προσθέτουμε και το νερό (ή τη σόδα), ανακατεύοντας παράλληλα με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
  4. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (να καλύπτει το 1/4 του σκεύους) και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  5. Ρίχνουμε τα μπαστούνια της μελιτζάνας στο μπολ με το χυλό.
  6. Τα βγάζουμε ένα-ένα και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
  7. Φροντίζουμε να μην παραγεμίσουμε την κατσαρόλα, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
  8. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 1 λεπτό, έπειτα τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  9. Τηγανίζουμε και τις υπόλοιπες μελιτζάνες σε δόσεις και συνοδεύουμε με ένα δροσερό τζατζίκι.

Ενα ροζέ κρασί από Grenache.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 124.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών