ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓίγαντες με κόλιανδρο και λιαστές ντομάτεςΓίγαντες με κόλιανδρο και λιαστές ντομάτες

Να μια αναπάντεχη προσθήκη στους γίγαντες, πέρα από τα αναμενόμενα λουκάνικα. Στα παραλίμνια, αλλά και στα ορεινότερα χωριά της περιοχής καλλιεργούνται από παλιά γίγαντες. Στο εστιατόριο «Το Τσαρδάκι», στο χωριό Μοσχάτο (Τ/24410-20.024), τους δοκιμάσαμε σε αυτή τη νοστιμότατη εκδοχή, ψημένους έξοχα στον ξυλόφουρνο. Ψήνονται μια χαρά, όμως, και στον οικιακό φούρνο, σε γάστρα.

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Ξεπλένουμε καλά τους γίγαντες, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και τους αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση.
  2. Τους στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τους ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα μαζί με 500 ml κρύο νερό.
  3. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας συνεχώς.
  4. Όταν σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, προσθέτουμε τα 3 κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, τη σελινόριζα και την πιπερίτσα, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μισομαλακώσουν.
  5. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το τελευταίο κρεμμύδι σε 3-4 κουτ. σούπας από το λάδι για 1-2 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τον παστουρμά, τον σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον μισό πουρέ ντομάτας και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τους γίγαντες σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί, μαζί με όλα τα στερεά υλικά, και προσθέτουμε 4 γεμάτα φλιτζάνια από το νερό τους.
  9. Μαζί βάζουμε το μείγμα του παστουρμά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο πουρέ ντομάτας, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και, αν θέλουμε, απλώνουμε στην επιφάνεια τις φέτες ντομάτας.
  10. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και να μελώσει ωραία η σάλτσα.
  11. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη και ξεφουρνίζουμε.
  12. Οι μελωμένοι γίγαντες στον φούρνο με παστουρμά, σερβίρονται ζεστοί ή χλιαροί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών