30'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 12Βάση
Γέμιση
Διαδικασία
Βάση
- Για την μελόπιτα ξεκινάμε με την βάση και στο μίξερ, με το φτερό, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε τις 3 κουταλιές παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να ενώνεται η ζύμη. Εάν φαίνεται στεγνή, προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά παγωμένο νερό.
- Σταματάμε το μίξερ και με τα χέρια μας μαζεύουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε μπάλα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε δίσκο διαμέτρου περίπου 24 εκ.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα 20-22 εκ. και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Αφήνουμε περίπου 1 εκ. ζύμης να προεξέχει.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο, την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να αποκτήσει ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
- Αν φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο, την πιέζουμε απαλά προς τα κάτω με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα.
- Ξεφουρνίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170°C.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια και το μέλι.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το ξίδι και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε τη γέμιση στην προψημένη βάση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και το κέντρο της γέμισης να είναι σταθερό μεν αλλά ελαφρώς τρεμουλιαστό όταν κουνάμε την τάρτα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει σε μια σχάρα.
- Πασπαλίζουμε με την αφρίνα και σερβίρουμε την μελόπιτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.