30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: 12

Βάση

Γέμιση

Διαδικασία

Βάση

  1. Για την μελόπιτα ξεκινάμε με την βάση και στο μίξερ, με το φτερό, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
  3. Προσθέτουμε τις 3 κουταλιές παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να ενώνεται η ζύμη. Εάν φαίνεται στεγνή, προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά παγωμένο νερό.
  4. Σταματάμε το μίξερ και με τα χέρια μας μαζεύουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε μπάλα.
  5. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  6. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε δίσκο διαμέτρου περίπου 24 εκ.
  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα 20-22 εκ. και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Αφήνουμε περίπου 1 εκ. ζύμης να προεξέχει.
  8. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  10. Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο, την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να αποκτήσει ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
  11. Αν φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο, την πιέζουμε απαλά προς τα κάτω με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα.
  12. Ξεφουρνίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170°C.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια και το μέλι.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το ξίδι και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε τη γέμιση στην προψημένη βάση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και το κέντρο της γέμισης να είναι σταθερό μεν αλλά ελαφρώς τρεμουλιαστό όταν κουνάμε την τάρτα.
  6. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει σε μια σχάρα.
  7. Πασπαλίζουμε με την αφρίνα και σερβίρουμε την μελόπιτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών