Στη Σύρο τα έφερναν τυλιγμένα σε ζελατίνες οι πλανόδιοι πωλητές που κατέβαιναν από το πλοίο της γραμμής κι έμεναν για λίγες ώρες στην Ερμούπολη, ώσπου να επιστρέψει το βαπόρι από τα άλλα νησιά για Πειραιά. Στις μεγάλες πόλεις το βρίσκαμε πιο συχνά κυρίως στα λούνα παρκ, στις γιορτές στις εκκλησίες και στα πανηγύρια.
10'
προετοιμασία
5' βράσιμο
Σύνολο: 15'
Υλικά
Τεμάχια: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα καραμελωμένα μήλα, ξεκινάμε καλύπτοντας ένα ταψί με λαδόκολλα. Βάζουμε τη ζάχαρη και τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να αναμειχθούν και να λιώσουν.
- Προσθέτουμε το χρώμα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρό.
- Στερεώνουμε κάθε μήλο σε ένα καλαμάκι και το βυθίζουμε μέσα στην καραμέλα. Το περιστρέφουμε ώστε να καλυφθεί καλά και το βάζουμε πάνω στο ταψί με τη λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μήλα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα.
Μυστικά
Αντί για καλαμάκια για σουβλάκια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μακριά πιρούνια ή λεπτά κλαδάκια από δέντρο (αν έχουμε), πάρα πολύ καλά πλυμένα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 141.