30' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τα καραμελωμένα μήλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Καραμελωμένα μήλα

  1. Kαθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ όπου έχουμε ρίξει κρύο νερό και τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
  3. Τοποθετούμε μια αντικολλητική κατσαρόλα ή τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη αφήνοντας να λιώσει κάθε δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη.
  4. Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη και γίνει ξανθιά καραμέλα, σουρώνουμε τα μήλα και τα ρίχνουμε στην καραμέλα.
  5. Τα μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα.
  6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Γέμιση

  1. Σε πολυκόφτη, χτυπάμε τα αμύγδαλα μαζί με το αλεύρι, μέχρι να γίνουν σαν πούδρα.
  2. Το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, εκτός από το μήλο.
  3. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Επενδύουμε τα εσωτερικά τοιχώματα από ένα τσέρκι ή μια φόρμα με αποσπώμενο πυθμένα διαμέτρου 20 εκατοστών με αντικολλητικό χαρτί – αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι τότε επενδύουμε και τον πυθμένα του με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε επάνω σε ένα επίπεδο ταψί.
  5. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Προσθέτουμε διάσπαρτα κομμάτια από τα καραμελωμένα μήλα (κρατάμε κάποια για το σερβίρισμα) και ανάμεσά τους βάζουμε τους κύβους από το φρέσκο πράσινο μήλο.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 35 λεπτά και αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει.
  8. Αφαιρούμε το τσέρκι και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
  9. Τέλος διακοσμούμε με κομμάτια από καραμελωμένα μήλα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών