Εδώ, η σεφ φτιάχνει τη φασολάδα με τον δικό της τρόπο, χωρίς προσθήκη ζυμαρικών, αλλά με γλυκοπατάτα και μυρωδικά του ελληνικού χειμώνα.
(Πλακάκια από την Ceramica Salonica)
45'
προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για τη βάση της σούπας
Για τα λαχανικά
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη μινεστρόνε ξεκινάμε και βράζουμε τα φασόλια με το φασκόμηλο σε 1 λίτρο νερό, μέχρι να γίνουν τρυφερά.
- Τα σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό του μαγειρέματος (αν έχει μείνει υγρό).
- Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα μαζί με το αλλαντικό και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να βγάλει σιγά σιγά το λίπος του.
- Στο μεταξύ, βάζουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο στον πολυκόφτη και τα κάνουμε μικρά κομματάκια, ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη.
- Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το αλλαντικό, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσουν.
- Ρίχνουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από τις καυκαλήθρες, τη μαντζουράνα και το ξύσμα.
- Αλατίζουμε πάλι λίγο και σοτάρουμε για 7 λεπτά.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον ζωμό και το 1 φλιτζάνι από το νερό φασολιών (ή νερό από τη βρύση) και, μόλις πάρει μία βράση το υγρό, σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για 15 λεπτά.
- Μετά ρίχνουμε τα φασόλια, τις καυκαλήθρες, τη μαντζουράνα και το ξύσμα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα.
- Σερβίρουμε τη σούπα μινεστρόνε ζεστή ή χλιαρή (ή σε θερμοκρασία δωματίου), με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι, τριμμένο τυρί και το ζεστό ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 202.