Εδώ, η σεφ φτιάχνει τη φασολάδα με τον δικό της τρόπο, χωρίς προσθήκη ζυμαρικών, αλλά με γλυκοπατάτα και μυρωδικά του ελληνικού χειμώνα.

(Πλακάκια από την Ceramica Salonica)

45' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη βάση της σούπας

Για τα λαχανικά

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη μινεστρόνε ξεκινάμε και βράζουμε τα φασόλια με το φασκόμηλο σε 1 λίτρο νερό, μέχρι να γίνουν τρυφερά.
  2. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό του μαγειρέματος (αν έχει μείνει υγρό).
  3. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα μαζί με το αλλαντικό και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να βγάλει σιγά σιγά το λίπος του.
  4. Στο μεταξύ, βάζουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο στον πολυκόφτη και τα κάνουμε μικρά κομματάκια, ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη.
  5. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το αλλαντικό, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσουν.
  6. Ρίχνουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από τις καυκαλήθρες, τη μαντζουράνα και το ξύσμα.
  7. Αλατίζουμε πάλι λίγο και σοτάρουμε για 7 λεπτά.
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον ζωμό και το 1 φλιτζάνι από το νερό φασολιών (ή νερό από τη βρύση) και, μόλις πάρει μία βράση το υγρό, σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για 15 λεπτά.
  9. Μετά ρίχνουμε τα φασόλια, τις καυκαλήθρες, τη μαντζουράνα και το ξύσμα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα.
  10. Σερβίρουμε τη σούπα μινεστρόνε ζεστή ή χλιαρή (ή σε θερμοκρασία δωματίου), με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι, τριμμένο τυρί και το ζεστό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 202.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών