ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜους σοκολάτας με φρούτα του δάσουςΜους σοκολάτας με φρούτα του δάσους
45' προετοιμασία
13' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 28'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για το κραμπλ φουντουκιού

Για την κρέμα κάστανο

Για τη σαντιγί

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Κραμπλ φουντουκιού

  1. Για να φτιάξουμε το μον μπλαν σε ποτήρι, βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα ζυμαράκι.
  2. Πλάθουμε το ζυμάρι σε μπάλα, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  4. Κόβουμε το ζυμάρι με τσιμπιές σε ακαθόριστα κομματάκια μεγέθους περίπου 1 x 1 εκ.
  5. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 13 λεπτά.

Κρέμα κάστανο

  1. Πολτοποιούμε όλα τα υλικά μαζί σε έναν πολυκόφτη μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές, μαλακό αλλά όχι νερουλό - θα πρέπει να στέκεται (αν ο πολυκόφτης μας δεν χωράει όλη την ποσότητα των υλικών, τα πολτοποιούμε σε 2-3 δόσεις).
  2. Σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής τοποθετούμε το πιο μικρό σε διάμετρο κορνέ ή ένα ειδικό κορνέ για τα «μαλλιά» του κάστανου και γεμίζουμε τη σακούλα με την κρέμα κάστανο.

Σαντιγί

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα, όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια σφιχτή σαντιγί και αμέσως μετά την τοποθετούμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, στην οποία έχουμε προσαρμόσει ένα κορνέ με δόντια. Αν δεν έχουμε δεύτερη σακούλα ζαχαροπλαστικής, μπορούμε να σερβίρουμε τη σαντιγί με κουταλιές.

Συναρμολόγηση

  1. Σε ένα ποτήρι σερβιρίσματος της επιλογής μας τοποθετούμε στον πάτο μια λεπτή στρώση κραμπλ φουντουκιού και από πάνω μια στρώση σαντιγί.
  2. Στο κέντρο της τοποθετούμε ένα ολόκληρο κάστανο γλασέ και από πάνω βάζουμε άλλη μια στρώση θρυμματισμένο κραμπλ φουντουκιού.
  3. Σχηματίζουμε πάνω από το κραμπλ μια μεγάλη ροζέτα από σαντιγί, έτσι που να καλύψει ολόκληρο το κάστανο, και στο τέλος καλύπτουμε τη σαντιγί με την κρέμα κάστανο, αφήνοντάς τη να πέφτει από το κορνέ και να σχηματίζει ακανόνιστες γραμμές, σαν «μαλλιά».
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα ποτήρια σερβιρίσματος, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών