Για το νηστίσιμο μωσαϊκό με έτοιμο χαλβά κόβουμε τον χαλβά σε κύβους με ένα μαχαίρι και τεμαχίζουμε την κουβερτούρα.
Βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί).
Μόλις λιώσει η σοκολάτα, την αποσύρουμε από το μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει, μόλις κρυώσει προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε στο μείγμα την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας στο μείγμα τον χαλβά που έχουμε κόψει σε κύβους και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας και έπειτα αδειάζουμε το μείγμα μας πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας.
Στη συνέχεια, πιέζοντας με τα χέρια μας δίνουμε στο μείγμα μας το σχήμα σαλαμιού.
Τυλίγουμε προσεκτικά όλο το μωσαϊκό με τη λαδόκολλα.
Στρίβουμε τις άκρες της λαδόκολλας ώστε να τυλίξουμε το ρολό σαν καραμέλα.
Βάζουμε το μωσαϊκό για τουλάχιστον 1 ώρα στην κατάψυξη.
25'
προετοιμασία
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Κομμάτια: 12
Διαδικασία
Κόβουμε τον χαλβά σε κύβους με ένα μαχαίρι.
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα.
Βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ.
Στερεώνουμε το μπολ στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί).
Μόλις λιώσει η σοκολάτα, την αποσύρουμε από το μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το ξύσμα, τον χαλβά και τα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας.
Δίνουμε στο μείγμα το σχήμα σαλαμιού.
Τυλίγουμε το μωσαϊκό με τη λαδόκολλα.
Στρίβουμε τις άκρες της λαδόκολλας ώστε να τυλίξουμε το ρόλο σαν καραμέλα.
Το βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στην κατάψυξη.
Ξετυλίγουμε το μωσαικό με έτοιμο χαλβά και το ρολάρουμε μέσα σε κακάο, ώστε να καλυφθεί παντού.
Τέλος, κόβουμε το νηστίσιμο μωσαϊκό με έτοιμο χαλβά σε κομμάτια.
Μυστικά
Αν θέλουμε να κρυώσει λίγο πιο γρήγορα η λιωμένη σοκολάτα, μόλις την αποσύρουμε από το μπεν μαρί τη μεταφέρουμε σε κάποιο άλλο μεταλλικό σκεύος.
Κόβουμε καλύτερα τον χαλβά με μαχαίρι, δεν τον σπάμε με τα χέρια για να μην γίνει θρύψαλα. Θέλουμε να είναι ευδιάκριτα τα κομμάτια όταν θα κόψουμε τον κορμό.
Αν θέλουμε να περιορίσουμε την περιεκτικότητα του γλυκού σε ζάχαρη, χρησιμοποιούμε χαλβά χωρίς ζάχαρη.
Αν το θέλουμε πιο μαλακό, το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 6.