ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχαρίσια μάγουλα με κυδώνια, μαυροδάφνη και ανεβατό τυρί ΕλασσόναςΜοσχαρίσια μάγουλα με κυδώνια και ανεβατό τυρί Ελασσόνας
30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το μοσχαράκι με κολοκύθα, κονιάκ και πορτοκάλι στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε το κρέας, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να τραβήξει το αλάτι και να νοστιμίσει, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το γαρίφαλο, την κανέλα, τη δάφνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας.
  3. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο και βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας. Το σοτάρουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές (για περίπου 4-5 λεπτά).
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σοταρισμένα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ. 
  5. Οταν εξατμιστεί, μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το 1 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού και 1/2 φλιτζάνι νερό.
  6. Μόλις τα υγρά πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  7. Οταν περάσει η 1 ώρα μαγειρέματος του κρέατος, δυναμώνουμε τη φωτιά, τακτοποιούμε τα κομμάτια της κολοκύθας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και, όταν πάρει πάλι μια γερή βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 15 - 20 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  8. Αφήνουμε το μοσχαράκι με κολοκύθα, κονιάκ και πορτοκάλι στην κατσαρόλα μας να ξεκουραστεί για λίγο, πετάμε την κανέλα, τη δάφνη και το γαρίφαλο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί.

Στο ποτήρι μας ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί από Μerlot ή ένα χαρμάνι Merlot - Syrah ή Syrah - Viognier.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 43.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών