Το γ(κ)ιουβέτσι είναι ένα καθαρά αστικό φαγητό, που στη Σμύρνη φτιαχνόταν κυρίως με αρνί, με αρκετά λιπαρά κομμάτια, για νοστιμιά. Το μοσχάρι είναι κατοπινή παραλλαγή.Συχνά το μαγείρευαν και με όρνιθα, προσθέτοντας και εποχικά μποστανικά, όπως μελιτζάνες, φασολάκια και κολοκύθια, καθώς και αρκετά περισσότερο ελαιόλαδο, για να νοστιμίσει το κάπως πιο άπαχο κρέας της.

30' προετοιμασία
2 ώρες και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Αλατίζουμε το κρέας.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Ρίχνουμε τα ντοματάκια, το φύλλο δάφνης και τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
  6. Μεταφέρουμε σε πήλινο σκεύος ή ταψί, προσθέτουμε το κριθαράκι, τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20 λεπτά.
  8. Αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
  9. Προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο (προσοχή, το κασέρι είναι αλμυρό) και σερβίρουμε σε πιάτα.
  10. Κάθε πιάτο το περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με κασέρι.

Συνταγές με Ζυμαρικά

Συνταγές με Μοσχάρι

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών