ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι ταζίν με μήλο και σταφίδαΜοσχάρι ταζίν με μήλο και σταφίδαΣτη συνταγή αυτή προτιµάµε να χρησιµοποιήσουµε γλυκοπατάτες µε πορτοκαλί σάρκα, γιατί είναι αλευρώδεις και γλυκές, και έτσι διατηρούν το σχήµα τους όταν µαγειρευτούν. Ολοκληρώνουµε το ταζίν ροδίζοντάς το στον φούρνο. Στην παραδοσιακή µαροκινή µαγειρική, το καλύπτουµε µε ένα µεταλλικό καπάκι και τοποθετούµε από πάνω ένα πυρωµένο κάρβουνο.

20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την συνταγή μοσχάρι ταζίν γλυκοπατάτες, σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το µισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε σε δόσεις το µοσχάρι για 5-6 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  2. Αφαιρούµε µε τρυπητή κουτάλα και µεταφέρουµε σε πιατέλα.
  3. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το κρεµµύδι και το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουµε απαλά για 4-5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κρεµµύδι.
  4. Προσθέτουµε το πιπέρι καγιέν, το κύµινο, τον κουρκουµά, το τζίντζερ και την πάπρικα, σοτάρουµε για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουµε 1 κουτ. του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι.
  5. Ξαναβάζουµε το µοσχάρι στην κατσαρόλα µαζί µε τον µαϊντανό, τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και 250 ml νερό. Σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το μοσχάρι.
  6. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).
  7. Μεταφέρουµε το όλον από την κατσαρόλα σε ένα πυρέξ.
  8. Απλώνουµε τις γλυκοπατάτες πάνω από το µοσχάρι.
  9. Ολοκληρώνουµε µε τις φέτες ντοµάτας.
  10. Σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο και ψήνουµε για 40 λεπτά.
  11. Αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο, αυξάνουµε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 220°C και µεταφέρουµε το πυρέξ στο επάνω ράφι του φούρνου. Αφήνουµε το φαγητό να ψηθεί µέχρι να ροδίσουν στις άκρες τους οι ντοµάτες και οι γλυκοπατάτες, και να µαλακώσουν.
  12. Σερβίρουµε το μοσχάρι ταζίν γλυκοπατάτες από το πυρέξ.

Μυστικά

Στη µαροκινή κουζίνα, ταζίν ονοµάζεται ένα κεραµικό σκεύος µαγειρέµατος µε κωνικό καπάκι (κάτι σαν τη δική µας γάστρα) µέσα στο οποίο σιγοψήνονται κρέας και λαχανικά µε διάφορα αρτύµατα. Ταζίν ονοµάζεται και αυτός ο τύπος µαγειρέµατος: σιγανό, ήπιο ψήσιµο σε κλειστό σκεύος.

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκοπατάτα

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών