ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜουχαλεμπίΜουχαλεμπί Η κλασική ανατολίτικη κρέμα με τη μεγάλη ιστορία είναι ένα πανεύκολο γλυκό, μια κρέμα κατσαρόλας στην πραγματικότητα, που πήζει με κορν φλάουρ. Εδώ τη σερβίρουμε με μια εύκολη κομπόστα από φρέσκα βερίκοκα, για ένα πιο «γεμάτο» και καλοκαιρινό κέρασμα. Το καλό είναι ότι τόσο η κρέμα όσο και τα βερίκοκα μπορούν να σερβιριστούν και χωριστά ως αυτόνομα γλυκά.

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-7

Για τα βερίκοκα

Διαδικασία

Μουχαλεμπί

  1. Για να ετοιμάσουμε το μουχαλεμπί με βερίκοκα βρασμένα σε κρασί ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και την κοπανισμένη μαστίχα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Παράλληλα, σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα σε 100 ml κρύο νερό.
  3. Όταν το γάλα στην κατσαρόλα ζεσταθεί καλά, αλλά πριν πάρει βράση, προσθέτουμε το μείγμα του κορν φλάουρ.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.
  5. Το μοιράζουμε σε μπολάκια ή σε ποτήρια και τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθούν (τουλάχιστον 2 ώρες).

Βερίκοκα

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, το μέλι και το θυμάρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τα βερίκοκα και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο μαλακά ήταν εξαρχής. Θέλουμε ίσα να μαλακώσουν λίγο, αλλά όχι σε σημείο που να χάσουν το σχήμα τους και να αρχίσουν να λιώνουν.
  3. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν χωριστά από το σιρόπι.
  4. Βράζουμε το σιρόπι για άλλα 10-15 λεπτά, ώστε να δέσει ελαφρώς, και το αφήνουμε κι αυτό να κρυώσει.

Σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε σε κάθε μπολ με μουχαλεμπί 2-3 από τα βερίκοκα και περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι τους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT