30' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 28-30 εκ.

Διαδικασία

Ρεβύθια

  1. Βράζουμε τα ρεβύθια για 2 λεπτά σε άφθονο νερό, μετρώντας τον χρόνο από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό και βράζουμε με τον ίδιο τρόπο για άλλα 2 λεπτά. Το πολλαπλό αυτό βράσιμο κάνει τα όσπρια πιο ελαφριά.
  2. Μετά, τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το ολόκληρο κρεμμύδι, το ολόκληρο σκόρδο, το καρότο, το σέλερι και τη δάφνη, καλύπτουμε καλά με νερό και βράζουμε για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας για όσο χρειάζεται.
  3. Προς το τέλος αλατίζουμε, αποσύρουμε και αφήνουμε τα ρεβύθια να κρυώσουν εντελώς μέσα στο νερό τους.

Λαχανικά και Κιμάς

  1. Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά.
  2. Σε κατσαρόλα φαρδιά και ρηχή σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το λιωμένο σκόρδο στα 30 ml ελαιόλαδο, για 1 λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε, ανακατεύοντας ασταμάτητα για 15-25 λεπτά, μέχρι να σωθούν όσα υγρά βγάλει και να στεγνώσει. Πρέπει να γίνει ρόδινος και σπυρωτός.
  4. Ρίχνουμε το κύμινο, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  5. Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού.
  6. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και τηγανίζουμε τις φέτες σε δόσεις, για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  7. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Μουσακάς

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τις μισές φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού και πάνω τους απλώνουμε τον κιμά. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες λαχανικών.
  3. Στραγγίζουμε τα ρεβύθια (πετάμε τα λαχανικά) και τα σκορπίζουμε πάνω στο φαγητό. Περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα και ψήνουμε για 30-45 λεπτά.
  4. Σερβίρουμε τον μουσακά χλιαρό.

Ένα δυναμικό ροζέ από Tempranillo. 

Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Συνταγές με Μελιτζάνες

Συνταγές με Ρεβύθια

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών