ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜουσακάς χωρίς μπεσαμέλ, με κασέρι και ντομάταΜουσακάς μικρασιάτικος, χωρίς μπεσαμέλ, με κασέρι και ντομάτα
20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 10-15

Για τον κιμά

Για τις μελιτζάνες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον μουσακά finger food, ξεκινάμε με το κιμά.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  3. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τους δύο κιμάδες, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε για 10-15 λεπτά, κομματιάζοντας και ανακατεύοντας συνεχώς τον κιμά, μέχρι να ξεχωρίσουν οι κόκκοι του και να ροδίσουν τόσο ώστε να «πιάσουν» ελαφρά στο πάτο της κατσαρόλας.
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ και το ελαιόλαδο, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά ο κιμάς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και «ψαρεύουμε» από το μείγμα την κανέλα, τα μπαχάρια και το γαρίφαλο.
  5. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, τα τυριά, τον βασιλικό, αλάτι και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Μελιτζάνες

  1. Βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα μπολ με αλατόνερο και αφήνουμε για 30-40 λεπτά. Τις ξεπλένουμε, τις σκουπίζουμε καλά και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  2. Τις απλώνουμε σε μονή στρώση σε ένα ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 150°C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν.
  3. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  4. Βάζουμε από 1-1 1⁄2 κουτ. γλυκού μείγμα κιμά στη μία στενή άκρη κάθε φέτας μελιτζάνας και τυλίγουμε σε ρολάκι. Πάνω σε κάθε ρολάκι βάζουμε από ένα κομμάτι ντοματίνι.
  5. Στερεώνουμε τα ρολάκια με οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε σε ταψάκι, επίσης στρωμένο με λαδόκολλα.
  6. Τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών