ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜουσακάς νηστίσιμοςΜουσακάς νηστίσιμος από το Άγιο Όρος
30' προετοιμασία
2 ώρες και 27' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 27'

Υλικά

Κομμάτια: 15

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Μπεσαμέλ

  1. Για να φτιάξουμε μουσακά με φουρνιστά λαχανικά και σπιτική μπεσαμέλ, ξεκινάμε τρυπόντας με καλαμάκι τη μελιτζάνα σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε σε ένα γκαζάκι ή στο γκριλ για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να μαυρίσει και να καεί η φλούδα της και να μαλακώσει στο εσωτερικό. Την ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι προσεκτικά και βάζουμε τη σάρκα της σε ένα μπολ.
  2. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τη σάρκα μελιτζάνας (έτσι όπως είναι, ασχημάτιστη, μαλακωμένη) για 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, να ξανθύνει απαλά. Ρίχνουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
  4. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα πυκνή. Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά, το κάρδαμο (αν βάλουμε), αλάτι (με μέτρο), πιπέρι και το τυρί, ανακατεύοντας.

Μουσακάς

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε το ταψί και αραδιάζουμε όλες τις φέτες μελιτζάνας σε μονή σειρά και κολλητά τη μία με την άλλη. Πάνω τους βάζουμε τις μισές ψημένες ντομάτες (αραιά) και τον μισό βασιλικό.
  3. Απλώνουμε τον κιμά και από πάνω στρώνουμε τις υπόλοιπες ντομάτες και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό.
  4. Αδειάζουμε την μπεσαμέλ, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει στην επιφάνεια.
  5. Ξεφουρνίζουμε, τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε σε κομμάτια τον μουσακά με φουρνιστά λαχανικά και σπιτική μπεσαμέλ.

Ξεκινάμε με μια παγωμένη τσικουδιά από Μοσχάτο ή με ένα πολύ ξηρό λευκό, αφρώδες. Οι πλέον ρηξικέλευθοι μπορούν να απολαύσουν και μια παγωμένη ελαφριά Ρετσίνα. Για την τάρτα σύκων και τη σαλάτα ανοίξτε ένα ξηρό Μοσχάτο, μονοποικιλιακό ή χαρμάνι, αλλά και ένα ροζέ Μοσχοφίλερο, ενώ ο μουσακάς οδηγεί σε ερυθρό Merlot-Syrah.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών