40' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για την γέμιση

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Για την γέμιση

 1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα.
 2. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
 3. Ρίχνουμε το ξύσμα, το αλεύρι μαζί με το κακάο κοσκινισμένα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
 4. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες
 5. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 30 x 40 εκ. Απλώνουμε μέσα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα ένα.
 6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά, για να παγώσει καλά το βούτυρο ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα. Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μη «σηκωθούν» τα φύλλα στο ψήσιμο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
 7. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Για τα φύλλα κρούστας

 1. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 30 x 40 εκ. Απλώνουμε μέσα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα ένα.
 2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά, για να παγώσει καλά το βούτυρο ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα. Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μη «σηκωθούν» τα φύλλα στο ψήσιμο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
 3. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Για το σιρόπι

 1. Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (από το σημείο του βρασμού).
 2. Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό.
 3. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών