20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Βάρος: για 1 κιλό κιμά

Για το ντιπ

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη 1 κουταλιά από το μετρημένο λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι με το σκόρδο, το τζίντζερ, το κάρι, τον κουρκουμά, τον κόλιανδρο και το καγιέν ή την πάπρικα για 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι και να σκορπίσουν το άρωμά τους τα μπαχαρικά.
  2. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 - 2 κουταλιές νερό.
  3. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
  4. Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το μείγμα του τηγανιού και όλα τα υπόλοιπα υλικά (μαζί και ελάχιστο αλατοπίπερο) και ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά, ώστε να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα.
  5. Φτιάχνουμε μπιφτέκια των 180 - 200 γρ., τα οποία βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, ώστε να δέσουν οι γεύσεις και να σφίξουν.

Συμβουλές ψησίματος

  1. Ψήνουμε τα μπιφτέκια κατευθείαν από το ψυγείο, λαδωμένα πολύ καλά και αλατοπιπερωμένα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, , κατά προτί- μηση σε πλάκα (αν διαθέτει η ψησταριά μας - στη σχάρα μπορεί να κολλήσουν).
  2. Ιδανικές για μπιφτέκια είναι οι διπλές φορητές σχάρες που γυρίζουν, με λαβή, και όταν κλείνουν δεν έρχεται σε επαφή το ένα μεταλλικό πλέγμα με το άλλο (έτσι δεν βυθίζεται το πλέγμα στα μπιφτέκια).

Η δοκιμή μας

  1. Χρειάστηκαν 16 - 20 λεπτά ψήσιμο συνολικά (τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου): 5 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (ή μέχρι να ξεκολλάνε σχετικά εύκολα με λίγη βοήθεια από μια σπάτουλα) και άλλα 6 - 10 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με τακτικά γυρίσματα.

Σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια ζεστά ή χλιαρά με το ντιπ γιαουρτιού και ψητές πιπεριές και ροδέλες κρεμμυδιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 88.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών