ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπισκότα βουτύρουΜπισκότα βουτύρου
30' προετοιμασία
1 ώρα και 5' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: για 700 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπισκότα πορτοκαλιού, αρχικά βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό το πορτοκάλι μέχρι να μαλακώσει καλά (περίπου 30-40 λεπτά).
  2. Το βγάζουμε, το κόβουμε σε κομμάτια και, αφού αφαιρέσουμε τυχόν κουκούτσια, το πολτοποιούμε στο μούλτι – ζυγίζουμε και κρατάμε 120 γρ. από την πούλπα (μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα πούλπας, για να έχουμε και για άλλα γλυκά. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη για πολύ καιρό).
  3. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  4. Μόλις αφρατέψει, προσθέτουμε τα 120 γρ. πούλπα πορτοκαλιού και το αλεύρι και χτυπάμε έως ότου σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
  5. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  6. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χλστ. και κόβουμε μπισκότα με κουπάτ της αρεσκείας μας.
  7. Τα μεταφέρουμε σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 20-25 λεπτά.

Μυστικά

Το βούτυρο κλαριφιέ είναι ένα είδος καθαρού αγελαδινού βουτύρου που δεν περιέχει νερό και στερεά γάλακτος, αλλά είναι 100% καθαρό λίπος. Ένα διάσημο τέτοιο βούτυρο είναι το ινδικό ghee. Στη χώρα μας αντίστοιχο προϊόν είναι το παραδοσιακό βούτυρο γάλακτος που πωλείται στο βάζο. Aν και σε πολλούς δεν αρέσει η μυρωδιά του, που χαρακτηρίζει τα γλυκά, αξίζει να επισημάνουμε ότι δεν έχουν όλα τα ελληνικά βούτυρα γάλακτος το ίδιο άρωμα ούτε προέρχονται όλα από το ίδιο γάλα: τα περισσότερα είναι από αιγοπρόβειο, αλλά υπάρχουν και κάποια από αγελαδινό. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να κρίνετε μόνοι σας αν και ποιο σας αρέσει. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας κλαριφιέ βούτυρο ως εξής: Παίρνετε 2 συσκευασίες κανονικού αγελαδινού βουτύρου (καλό είναι να λιώνετε μεγάλες ποσότητες, πρώτον γιατί υπάρχει αρκετή φύρα και δεύτερον για να έχετε στο ψυγείο για το μαγείρεμα). Η διαδικασία είναι εύκολη: Τεμαχίζετε το βούτυρο σε κύβους και το λιώνετε σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, σε χαμηλή φωτιά, ώστε να σιγοβράζει και να μην αναταράσσεται. Δεν ανακατεύετε. Μόλις αρχίσει να βράζει ήπια, αφήνετε να σχηματιστεί στην επιφάνεια ένας παχύς λευκός αφρός (είναι οι πρωτεΐνες του γάλακτος), τον οποίο ξαφρίζετε με μια κουτάλα ώστε να μείνει μόνο το καθαρό διαυγές λίπος. Αυτό το μεταγγίζετε σε ένα άλλο σκεύος, προσέχοντας να μην πέσει μαζί και το γαλακτερό ίζημα που έχει δημιουργηθεί στον πάτο. Το βούτυρο κλαριφιέ διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και είναι ιδανικό για να τηγανίσετε κρέπες, τηγανίτες, πάνκεϊκ, να σοτάρετε λαχανικά και κρέας και ό,τι άλλο περιλαμβάνει τηγάνισμα, καθώς δεν μαυρίζει εύκολα όπως το κοινό βούτυρο και είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών