ΒΗΜΑ 1, Ζύμη: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ρίχνοντας μετά από λίγο το golden syrup (ή το μέλι). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτουμε στον κάδο σταδιακά, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπισκότα gingerbreadΜπισκότα gingerbread

ΒΗΜΑ 2: Την πλάθουμε σε μπαστούνι. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και με έναν βαρύ πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χλστ. Θέλουμε τα μπισκότα να γίνουν πολύ λεπτά, για να είναι και πολύ τραγανά. Επιπλέον, έτσι θα είναι ελαφριά και θα σταθούν εύκολα πάνω στην τούρτα της προηγούμενης σελίδας. Με έναν χάρακα και ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο της ζύμης σε λωρίδες με διαφορετικά φάρδη. Παίρνουμε την πρώτη λωρίδα και πάνω σε αυτήν, περίπου 6 εκ. από το κάτω μέρος, κάνουμε δύο τομές με το μαχαίρι σε σχήμα τριγώνου, ώστε να σχηματίσουμε τη στέγη από το σπιτάκι. Με αυτόν τον απλό τρόπο και χωρίς κουπάτ φτιάχνουμε διαφορετικά μεγέθη σπιτιών.

ΒΗΜΑ 3: Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνοντας σπιτάκια, τα οποία μεταφέρουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 13-15 λεπτά. Πρέπει να σφίξουν τόσο που να ξεκολλάνε από το χαρτί και να κρατάνε το σχήμα τους όταν τα σηκώνουμε με μια σπάτουλα.

ΒΗΜΑ 4: Μόλις τα βγάλουμε, και όσο είναι ζεστά, με ένα καλαμάκι για σουβλάκι κάνουμε μια τρύπα στο επάνω μέρος τους σε όσα προορίζουμε για στολίδια για το δέντρο ή για κάποια γιρλάντα. Έπειτα μπορούμε, αφού τα στολίσουμε με το γλάσο, να τους περάσουμε μια κλωστή ή κορδέλα και να τα μετατρέψουμε σε στολίδια. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς προτού τα στολίσουμε με γλάσο. Μπορούμε, επίσης, να τοποθετήσουμε τα μπισκότα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, σε θερμοκρασία δωματίου, και να τα στολίσουμε την επομένη.

ΒΗΜΑ 5, Γλάσο: Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Όταν αρχίσουν να ασπρίζουν, αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ρίχνοντάς την από πάνω, σαν βροχή, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου το γλάσο να σφίξει. Προσθέτουμε και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Χρησιμοποιούμε μια σακούλα κορνέ με λεπτή και στρογγυλή μύτη Νο 2. Αν θέλουμε να κάνουμε τα σχέδια ακόμα πιο λεπτά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μύτη Νο 1. Ξεκινάμε σχηματίζοντας το περίγραμμα των μπισκότων με το γλάσο και, όταν αυτό στεγνώσει λίγο, μπορούμε να συνεχίσουμε και στο εσωτερικό. Μπορούμε να κάνουμε παράθυρα, πόρτα, ακόμα και κεραμίδια ή αστεράκια, ό,τι μας επιτρέπει η δεξιοτεχνία μας. Αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν, ιδανικά όλο το βράδυ, και έπειτα τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις.

45' προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Κομμάτια: 18

Γλάσο

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ρίχνοντας μετά από λίγο το golden syrup (ή το μέλι).
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτουμε στον κάδο σταδιακά, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
  3. Την πλάθουμε σε μπαστούνι. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και με έναν βαρύ πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χλστ.
  4. Θέλουμε τα μπισκότα να γίνουν πολύ λεπτά, για να είναι και πολύ τραγανά. Επιπλέον, έτσι θα είναι ελαφριά και θα σταθούν εύκολα πάνω στην τούρτα της προηγούμενης σελίδας.
  5. Με έναν χάρακα και ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο της ζύμης σε λωρίδες με διαφορετικά φάρδη. Παίρνουμε την πρώτη λωρίδα και πάνω σε αυτήν, περίπου 6 εκ. από το κάτω μέρος, κάνουμε δύο τομές με το μαχαίρι σε σχήμα τριγώνου, ώστε να σχηματίσουμε τη στέγη από το σπιτάκι.
  6. Με αυτόν τον απλό τρόπο και χωρίς κουπάτ φτιάχνουμε διαφορετικά μεγέθη σπιτιών.
  7. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνοντας σπιτάκια, τα οποία μεταφέρουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί.
  8. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 13-15 λεπτά. Πρέπει να σφίξουν τόσο που να ξεκολλάνε από το χαρτί και να κρατάνε το σχήμα τους όταν τα σηκώνουμε με μια σπάτουλα.
  9. Μόλις τα βγάλουμε, και όσο είναι ζεστά, με ένα καλαμάκι για σουβλάκι κάνουμε μια τρύπα στο επάνω μέρος τους σε όσα προορίζουμε για στολίδια για το δέντρο ή για κάποια γιρλάντα.
  10. Έπειτα μπορούμε, αφού τα στολίσουμε με το γλάσο, να τους περάσουμε μια κλωστή ή κορδέλα και να τα μετατρέψουμε σε στολίδια.
  11. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς προτού τα στολίσουμε με γλάσο. Μπορούμε, επίσης, να τοποθετήσουμε τα μπισκότα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, σε θερμοκρασία δωματίου, και να τα στολίσουμε την επομένη.

Γλάσο

  1. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Όταν αρχίσουν να ασπρίζουν, αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ρίχνοντάς την από πάνω, σαν βροχή, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου το γλάσο να σφίξει. Προσθέτουμε και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
  2. Χρησιμοποιούμε μια σακούλα κορνέ με λεπτή και στρογγυλή μύτη Νο 2. Αν θέλουμε να κάνουμε τα σχέδια ακόμα πιο λεπτά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μύτη Νο 1.
  3. Ξεκινάμε σχηματίζοντας το περίγραμμα των μπισκότων με το γλάσο και, όταν αυτό στεγνώσει λίγο, μπορούμε να συνεχίσουμε και στο εσωτερικό.
  4. Μπορούμε να κάνουμε παράθυρα, πόρτα, ακόμα και κεραμίδια ή αστεράκια, ό,τι μας επιτρέπει η δεξιοτεχνία μας.
  5. Αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν, ιδανικά όλο το βράδυ, και έπειτα τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 43.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών