1 ώρα προετοιμασία
3 ώρες και 20' μαγείρεμα
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 12

Για την καραμέλα

Για το μπισκότο

Για τη σοκολάτα

Διαδικασία

Καραμέλα

  1. Βάζουμε το κουτί με το ζαχαρούχο σε μια κατσαρόλα. Τη γεμίζουμε με νερό, τόσο που να καλύπτεται το κουτί. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες από τη στιγμή του κοχλασμού. Ενδιαμέσως προσθέτουμε, όποτε χρειάζεται, νερό ώστε το κουτί να μένει πάντα καλυμμένο.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κλειστό κουτί να κρυώσει για 2 ώρες. Αν το ανοίξουμε ζεστό θα «ανατιναχτεί».

Μπισκότο

  1. Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους μέσα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφρατεύουμε το μείγμα χτυπώντας με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για μερικά λεπτά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  3. Σταματάμε το μίξερ και αντικαθιστούμε το σύρμα με το φτερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τις βανίλιες, το αλάτι και λίγο-λίγο το αλεύρι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί περίπου 30x30 εκ.
  5. Απλώνουμε τη ζύμη σε όλο τον πάτο του ταψιού, ευκολότερα με το χέρι.
  6. Ψήνουμε το μπισκότο για 20 λεπτά.
  7. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Σοκολάτα

  1. Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο.
  2. Στερεώνουμε το μπολ σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Το νερό δεν θα πρέπει να ακουμπά τον πάτο του μπολ.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Συναρμολόγηση

  1. Ανοίγουμε προσεχτικά την κονσέρβα με το καραμελωμένο ζαχαρούχο. Το αδειάζουμε πάνω από το μπισκότο και το στρώνουμε σε όλη την επιφάνειά του.
  2. Απλώνουμε από πάνω τη λιωμένη σοκολάτα.
  3. Αφήνουμε το γλυκό για 1 - 2 ώρες εκτός ψυγείου για να σφίξει η σοκολατένια επικάλυψη. Προτού σφίξει τελείως, κόβουμε σε κομμάτια, γιατί μετά θα δυσκολευτούμε.
  4. Τέλος, βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Μυστικά

Μπορούμε να καραμελώσουμε το ζαχαρούχο γάλα μέρες πριν. Απλώς, πριν το χρησιμοποιήσουμε, βουτάμε την κονσέρβα σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι, η καραμέλα απλώνεται πιο εύκολα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών