30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6Πουρές πατάτας
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε «καπνιστή» μπολονέζ με μανιτάρια, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 – 3 λεπτά, ίσα να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
- Μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα τα υλικά σε ένα πιάτο, αφήνοντας το λάδι στο σκεύος.
- Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Τα μεταφέρουμε στο πιάτο με τα κρεμμύδια.
- Βάζουμε τον κιμά στο καυτό σκεύος και τον σοτάρουμε μέχρι να γίνει σπυρωτός και να ροδίσει καλά.
- Ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά ξανά στο σκεύος και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και αλατοπίπερο.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε 1 - 2 φορές και σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να πάει παντού.
- Ρίχνουμε την πασάτα και, μόλις κοχλάσουν τα υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μελώσει η μπολονέζ.
- Στο μεταξύ μαγειρεύουμε στον ατμό (σε ατμομάγειρα ή σε καλάθι που στερεώνουμε σε κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) τα φασολάκια, μέχρι να μαλακώσουν καταπώς μας αρέσουν.
- Σερβίρουμε την μπολονέζ με τον πουρέ και τα φασολάκια.
Πουρές πατάτας
- Για να φτιάξουμε πουρέ πατάτας, ξεφλουδίζουμε 4 μέτριες πατάτες.
- Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε 1/2 κ.γ. αλάτι και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 12 - 15 λεπτά.
- Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις επαναφέρουμε στην κατσαρόλα.
- «Στεγνώνουμε» τις πατάτες σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ¼ κούπας γάλα άπαχο και λιώνουμε με το πρες πουρέ.
- Αλατοπιπερώνουμε.
Μυστικά
Διατροφικές πληροφορίες για την «μπολονέζ με μανιτάρια:
- 485 θερμίδες η μερίδα
- «Φιλική» για διαβητικούς
- Φυτικές Ίνες
- Σίδηρος
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Light & Healthy, τεύχος 3.