Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελένη Μάνου έχει μελετήσει την τσακώνικη διάλεκτο και διατροφή και έχει συγκεντρώσει πλήθος παραδοσιακών συνταγών από την περιοχή. Τη συνταγή αυτή της την έχει δώσει η κ. Χαρίκλεια Σωτ. Αντωνίου, 69 ετών, από την Καστάνιτσα, τσακωνοχώρι της Βόρειας Κυνουρίας, και είναι μια γλυκιά μπομπότα που σε περιόδους νηστείας την έφτιαχναν σε νηστίσιμη εκδοχή με ελαιόλαδο και πετιμέζι ή χαρουπόμελο.
20'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30-35 εκ.Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την τσακώνικη μπομπότα με γλυκό κουταλιού, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια λευκή κρέμα.
- Σταματάμε το μίξερ και στο εξής ανακατεύουμε με σύρμα χειρός καθώς προσθέτουμε τμηματικά τα υπόλοιπα υλικά με την εξής σειρά: πρώτα το γάλα, έπειτα το καλαμποκάλευρο και το ξύσμα λεμονιού και στη συνέχεια τη σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού και το αλάτι.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-35 εκ., αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.
- Μόλις βγει το γλυκό ζεστό από τον φούρνο, το περιχύνουμε (κατά βούληση) με σιρόπι βυσσινάδας (αδιάλυτο) ή με οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (ταιριάζει ιδιαίτερα το ψιλοκομμένο γλυκό λεμόνι, πορτοκάλι, νεράντζι ή περγαμόντο με μπόλικο σιρόπι. Είναι ιδανικό γλυκό για να συνοδεύσετε τον καφέ σας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.