ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπουρέκια με χόρτα από τη ΣμύρνηΜπουρέκια με χόρτα από τη Σμύρνη«Κατάγεται από την Κριμαία, με ζύμη που νανουρίζει το στόμα με την ελαφρότητά της και γέμιση κιμαδένια, λίγη μεν, αλλά μπαχαρακλίδικη, φοβερά εμψυχωτική», λέει η Σταυριανή Ζερβακάκου που μας δίνει τη συνταγή.

20' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Τεμάχια: 10

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το μπουρέκι με κιμά (cig börek) ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης.
  2. Σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
  3. Προσθέτουμε τα ασπράδια, το γιαούρτι και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
  6. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό δίσκο διαμέτρου περίπου 12 εκ.
  7. Βάζουμε σε κάθε δισκάκι ζύμης από 1 κουτ. σούπας γέμιση και την απλώνουμε σε μια λεπτή στρώση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  8. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι τόσο ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  9. Τηγανίζουμε τα πιτάκια (σε δόσεις) για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά.
  10. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  11. Τα συνοδεύουμε με γιαούρτι.

Ένα χαρμάνι με Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT