«Κατάγεται από την Κριμαία, με ζύμη που νανουρίζει το στόμα με την ελαφρότητά της και γέμιση κιμαδένια, λίγη μεν, αλλά μπαχαρακλίδικη, φοβερά εμψυχωτική», λέει η Σταυριανή Ζερβακάκου που μας δίνει τη συνταγή.
20'
προετοιμασία
30' τηγάνισμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Τεμάχια: 10Για τη γέμιση
Για τη ζύμη
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το μπουρέκι με κιμά (cig börek) ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης.
- Σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
- Προσθέτουμε τα ασπράδια, το γιαούρτι και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό δίσκο διαμέτρου περίπου 12 εκ.
- Βάζουμε σε κάθε δισκάκι ζύμης από 1 κουτ. σούπας γέμιση και την απλώνουμε σε μια λεπτή στρώση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι τόσο ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα πιτάκια (σε δόσεις) για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
- Τα συνοδεύουμε με γιαούρτι.
Ένα χαρμάνι με Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.