ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπουρέκια με χόρτα από τη ΣμύρνηΜπουρέκια με χόρτα από τη Σμύρνη

Μπουρέκια ή κολίκια με σπανάκι

1 ώρα προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 10

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα μπουρέκια ή κολίκια με σπανάκι, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη.
  2. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον 1-2 κουτ. σούπας νερό ή αλεύρι.
  3. Την πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη, να ξεκουραστεί. Όσο η ζύμη μας ξεκουράζεται, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά (σκέτο, χωρίς νερό ή λάδι) για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Το στραγγίζουμε.
  2. Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ρίχνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ρίχνουμε το σπανάκι, τον άνηθο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Μπουρέκια

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα ζύμης με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 25 εκ.
  2. Απλώνουμε ομοιόμορφα σε κάθε φύλλο μέρος από τη γέμιση (φροντίζουμε να φτάσει για όλα τα φύλλα). Τυλίγουμε σε ρολό και στρίβουμε σε σαλίγκαρο.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Τηγανίζουμε τα μπουρέκια σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών