40'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Τεμάχια: για 3 φόρμες
Για το μπριός
Για το γλάσο
Διαδικασία
Μπριός
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά, το νερό και τα αυγά και τα χτυπάμε με τον γάντζο για περίπου 5 λεπτά, να ενωθούν.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Δυναμώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε το κόκκινο χρώμα και ζυμώνουμε μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
- Προσθέτουμε τα φυστίκια και τις σταφίδες και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν στο μείγμα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε σε μπολ και σκεπάζουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, για 30-40 λεπτά, σε ζεστό σημείο, μακριά από ρεύματα αέρα.
- Την ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
- Χωρίζουμε το κάθε κομμάτι σε 2 ή 3 μέρη (ανάλογα με το πόσα μπαστούνια θέλουμε να έχει κάθε μπριός).
- Τα πλάθουμε σε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Πλάθουμε έτσι 3 μπριός.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 μακρόστενες φόρμες για κέικ και τακτοποιούμε τις πλεξούδες.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
- Αλείφουμε τις μπριός με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Γλάσο (το ετοιμάζουμε όσο ψήνεται το μπριός)
- Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό (όχι το μετρημένο) για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τα 100 ml νερό, τη ζάχαρη άχνη και τη γλυκόζη, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 130°C (ή 2 λεπτά από το σημείο βρασμού).
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ζαχαρούχο.
- Στύβουμε τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
- Προσθέτουμε και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα μείγμα λείο.
- Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο (ανακατεύοντας κάθε τόσο) και η θερμοκρασία του να φτάσει τους 35-40°C (να το νιώθουμε χλιαρό προς ζεστό στα χείλη μας).
- Ξεφουρνίζουμε τις μπριός και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
- Ξεφορμάρουμε τα μπριός και περιχύνουμε με το γλάσο.
Μυστικά
Αν δεν θέλουμε το χρωματικό εφέ ή δεν βρίσκουμε τα υλικά για να το επιχειρήσουμε, φτιάχνουμε τις μπριός χωρίς προσθήκη χρώματος. Η εξαιρετική γεύση τους δεν επηρεάζεται ούτε κατ’ ελάχιστον.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.