20' προετοιμασία
5' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Τρίβουμε πολύ καλά τα μύδια με το σύρμα με το οποίο καθαρίζουμε τα κουζινικά σκεύη ή με ένα μικρό συρμάτινο βουρτσάκι (θα το βρούμε σε χρωματοπωλεία και καταστήματα εργαλείων), για να απομακρύνουμε τυχόν άλλες ακαθαρσίες. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν ξύσουμε την επιφάνειά τους επιμελώς με ένα μικρό μαχαιράκι.
  2. Τραβάμε με το χέρι μας και αφαιρούμε το «γένι» που εξέχει από τα μύδια και μετά τα ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό.
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα πιπέρια για 1 λεπτό, ανακατεύοντας ασταμάτητα.
  4. Προσθέτουμε αμέσως το ξύσμα λεμονιού και τα μύδια και σοτάρουμε για άλλα 20 - 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας.
  5. Σβήνουμε με το ούζο και ρίχνουμε το μαστιχέλαιο.
  6. Σκεπάζουμε αμέσως την κατσαρόλα και αχνίζουμε τα μύδια όχι περισσότερο από 3 - 4 λεπτά.
  7. Στο διάστημα αυτό θα έχουν ανοίξει, σημάδι ότι είναι έτοιμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  8. Προσοχή! Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν.
  9. Περιχύνουμε με όσο χυμό λεμονιού μας αρέσει, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε απαλά.
  10. Σερβίρουμε τα ανοιγμένα μύδια, ως έχουν, σε βαθιά πιατέλα ή αφαιρούμε το ένα κέλυφος (στο οποίο δεν υπάρχει ψίχα).
  11. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα από το ζουμί τα πιπέρια και περιχύνουμε τα μύδια.

Μυστικά

Το σωστό άχνισμα των μυδιών δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 3 - 4 λεπτά, αλλιώς χάνονται οι νόστιμοι χυμοί τους. Αν όμως αχνίσουμε μια μεγάλη ποσότητα μυδιών (όπως στη συγκεκριμένη συνταγή), θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, επομένως είναι προτιμότερο να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία σε δύο δόσεις, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τη μισή ποσότητα όλων των υλικών. Ετσι κι αλλιώς, πρόκειται για πολύ σύντομο μαγείρεμα.

Η Χίος, όπως και οι γειτόνισσές της Λήμνος και Σάμος, ήταν οινοπαραγωγός τα αρχαία χρόνια. Μόνο που εδώ η Τουρκοκρατία κατέστρεψε τους αμπελώνες και, όταν το νησί ξανάγινε ελληνικό, η παλιά δόξα δεν επανήλθε ποτέ. Με τις χιώτικες σπεσιαλιτέ δοκιμάστε, λοιπόν, κάποιο από τα τοπικά ούζα, την ξακουστή στα πέρατα του κόσμου χιώτικη μαστίχα, και καταφύγετε στα γειτονικά κρασιά της Ικαρίας, στο Μπεγλέρι και το Φωκιανό, ή στα ξηρά Μοσχάτα της Σάμου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 63.

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Ούζο

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών