ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεμμυδόπιτα με κοπανιστή από τη Μύκονο, μια έξοχη κυκλαδίτικη πίταΚρεμμυδόπιτα με κοπανιστή από τη Μύκονο, μια έξοχη κυκλαδίτικη πίτα
20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψί 28 εκ.

Για το φύλλο (για ταψί 28 εκ.)

 Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα, κάνουμε ως εξής: Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, προσθέτουμε περίπου 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
  2. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  3. Παράλληλα, σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στη λειτουργία του αέρα.
  5. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  6. Ανοίγουμε τα δύο κομμάτια ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χλστ.
  7. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  8. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο, μικρότερο φύλλο.
  9. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, πιέζοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  10. Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιά, σχεδόν μέχρι τη μέση της πίτας, σε ρόμβους.
  11. Ψήνουμε για μία ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω (σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί).
  12. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Μυστικά

Η κυρία Μαρία Κουσαθανά προτείνει ανθρακούχο νερό για τη ζύμη, για να γίνει πιο τραγανή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών