20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Τεμάχια: για 1 ταψί 28 εκ.Για το φύλλο (για ταψί 28 εκ.)
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα, κάνουμε ως εξής: Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, προσθέτουμε περίπου 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Παράλληλα, σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στη λειτουργία του αέρα.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
- Ανοίγουμε τα δύο κομμάτια ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χλστ.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο, μικρότερο φύλλο.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, πιέζοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιά, σχεδόν μέχρι τη μέση της πίτας, σε ρόμβους.
- Ψήνουμε για μία ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω (σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί).
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Μυστικά
Η κυρία Μαρία Κουσαθανά προτείνει ανθρακούχο νερό για τη ζύμη, για να γίνει πιο τραγανή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.