30'
προετοιμασία
18' μαγείρεμα
Σύνολο: 48'
Υλικά
Τεμάχια: 20Για τη ρυζοσαλάτα
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Σάλτσα
- Για τα ντολμαδάκια γεμιστά με ρυζοσαλάτα ξεκινάμε με την σάλτσα και βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Λάχανο
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό μαζί με το θυμάρι, το ελαιόλαδο, τις δάφνες, αλάτι και πιπέρι και, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τα κομμάτια του λάχανου και τη σκεπάζουμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλυθούν τα φύλλα του λάχανου.
- Τα αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα κρατάμε στην άκρη σε πιατέλα.
Ρυζοσαλάτα
- Μετράμε το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό όσο χρειάζεται (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας) για να βράσει το ρύζι.
- Ρίχνουμε και το ρύζι, το σαφράν και αλάτι. Οταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 18 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας - θέλουμε να κρατάει λίγο το ρύζι.
- Οταν είναι έτοιμο, με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το απλώνουμε σε ένα ταψί να κρυώσει.
- Μετά το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το περιχύνουμε με τα 2/3 της σάλτσας. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, πιπέρι, τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε.
Ντολμάδες
- Απλώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας τα φύλλα και τα χωρίζουμε στη μέση.
- Με ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι αφαιρούμε τα κοτσάνια.
- Βάζουμε 1 κουτ. σούπας στην άκρη κάθε φύλλου και τυλίγουμε σε ντολμά, κλείνοντας τα πλαϊνά για να μη χυθεί η γέμιση έξω.
- Βάζουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα, περιχύνουμε με όσο λαδολέμονο έχει μείνει, πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 57.