30' προετοιμασία
18' μαγείρεμα
Σύνολο: 48'

Υλικά

Τεμάχια: 20

Για τη ρυζοσαλάτα

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Σάλτσα

  1. Για τα ντολμαδάκια γεμιστά με ρυζοσαλάτα ξεκινάμε με την σάλτσα και βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Λάχανο

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό μαζί με το θυμάρι, το ελαιόλαδο, τις δάφνες, αλάτι και πιπέρι και, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τα κομμάτια του λάχανου και τη σκεπάζουμε.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλυθούν τα φύλλα του λάχανου.
  3. Τα αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα κρατάμε στην άκρη σε πιατέλα.

Ρυζοσαλάτα

  1. Μετράμε το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό όσο χρειάζεται (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας) για να βράσει το ρύζι.
  2. Ρίχνουμε και το ρύζι, το σαφράν και αλάτι. Οταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 18 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας - θέλουμε να κρατάει λίγο το ρύζι.
  3. Οταν είναι έτοιμο, με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το απλώνουμε σε ένα ταψί να κρυώσει.
  4. Μετά το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το περιχύνουμε με τα 2/3 της σάλτσας. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, πιπέρι, τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε.

Ντολμάδες

  1. Απλώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας τα φύλλα και τα χωρίζουμε στη μέση.
  2. Με ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι αφαιρούμε τα κοτσάνια.
  3. Βάζουμε 1 κουτ. σούπας στην άκρη κάθε φύλλου και τυλίγουμε σε ντολμά, κλείνοντας τα πλαϊνά για να μη χυθεί η γέμιση έξω.
  4. Βάζουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα, περιχύνουμε με όσο λαδολέμονο έχει μείνει, πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 57.

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών