«Πού και πού ενδιάμεσα από τις ντομάτες βάζω και καμιά πατάτα καρφωτή», λέει η Ερμουπολίτισσα κυρία Μαρίκα Πρέκα, που μας έδωσε τη συνταγή, καθώς ετοιμάζει το ταψί με τα γεμιστά. Ποτέ δεν ψήνει ένα φαγητό στον φούρνο μόνο του, πάντα θα βάλει δύο τουλάχιστον.
1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες, ξεκινάμε κόβοντας από τις ντομάτες τα «καπάκια» τους, από τη μεριά με το κοτσάνι, και τα κρατάμε στην άκρη.
- Αφαιρούμε με ένα κουταλάκι την ψίχα από τις ντομάτες και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τακτοποιούμε σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς. Στον πολτό ντομάτας, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το κεφαλοτύρι, τον μαϊντανό, το καρότο, την πιπεριά και αλατοπίπερο.
- Γεμίζουμε τις ντομάτες με τη γέμιση, κλείνουμε με τα καπάκια, μπήγουμε τις πατάτες εδώ κι εκεί ανάμεσα στα γεμιστά, σαν σφήνες.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα από τις ντομάτες και συμπληρώνουμε με λίγο νερό (αν χρειάζεται) τόσο ώστε τα υγρά να καλύψουν τις ντομάτες μέχρι τη μέση.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και οι πατάτες και τα γεμιστά να έχουν ροδίσει την επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.