ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλασικά γεμιστά
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Πέστο βασιλικού με γραβιέρα Νάξου και φιστίκια Αιγίνης (για 1 φλιτζάνι)

Διαδικασία

  1. Κόβουμε από τις ντομάτες ένα καπάκι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα.
  2. Αλατίζουμε τις «κούπες» και τις αφήνουμε ανάποδα για 1 ώρα στο ταψί όπου θα τις ψήσουμε (θα πρέπει να τις χωράει ακριβώς).
  3. Λιώνουμε τη σάρκα τους στο μούλτι και σουρώνουμε τον πολτό.
  4. Βάζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε μπολ με αλατόνερο και τους αφήνουμε 30 λεπτά.
  5. Τους στεγνώνουμε πολύ καλά, στύβοντάς τους μέσα σε μια πετσέτα.
  6. Τους τηγανίζουμε σε λάδι, να ροδίσουν καλά παντού. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  7. Εναλλακτικά, απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου, αραδιάζουμε τους κύβους, λαδωμένους, και ψήνουμε στους 170° C για 30 λεπτά.
  8. Ρίχνουμε τους κύβους μελιτζάνας στο μπολ με τον σουρωμένο χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  9. Προσθέτουμε το τυρί και τα 2/3 του πέστο, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις ντομάτες.
  10. Ραντίζουμε με τις 3 κουταλιές λάδι, βάζουμε τα «καπάκια» στις ντομάτες και τις ψήνουμε στους 170° C στη μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά.
  11. Τις σερβίρουμε χλιαρές, με το υπόλοιπο πέστο.

Πέστο βασιλικού με γραβιέρα Νάξου και φιστίκια Αιγίνης

  1. Σε μικρή κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα φιστίκια για 1 λεπτό, σουρώνουμε, αφαιρούμε τα φλούδια και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  2. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τον βασιλικό με το σκόρδο και το φιστίκι.
  3. Ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  4. Έπειτα προσθέτουμε το τυρί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  5. Σερβίρουμε σε μπρουσκέτες, σε σπαγκέτι, ως συνοδευτικό σε κρεατικά ή και σκέτο με ντομάτα και ψωμί.

Μυστικά

Η ιδιαίτερη γλύκα του φιστικιού και η νοστιμιά του αξιώτικου τυριού μάς δίνουν ένα πέστο αρκετά διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Συνταγές με Μελιτζάνες

Συνταγές με Ντομάτα

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών