20'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα και 35'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 8 bagelsΓια την επικάλυψη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα μπέιγκελ της Νέας Υόρκης, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μπολ, το μισό νερό.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Μετά ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
- Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ με το χέρι) ανακατεύουμε με τον γάντζο το αλεύρι και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και το υπόλοιπο νερό.
- Ζυμώνουμε επίμονα για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική και κάπως σφιχτή ζύμη. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε με λίγο χλιαρό νερό ή αλεύρι.
- Λαδώνουμε ένα μπολ.
- Βάζουμε τη ζύμη, τη λαδώνουμε και σκεπάζουμε με πετσέτες.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Χτυπάμε με το χέρι τη ζύμη για να «πέσει», σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 15 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια (χρησιμοποιούμε ζυγαριά, για να είναι ισοβαρή τα κομμάτια).
- Σε μια επιφάνεια εργασίας πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια.
- Αλευρώνουμε τα δάχτυλά μας και πιέζουμε στο κέντρο κάθε μπάλας μέχρι να δημιουργηθεί ένα δαχτυλίδι, το οποίο αργά και προσεκτικά ανοίγουμε τόσο, ώστε ο κύκλος στη μέση να είναι το 1/3 της συνολικής διαμέτρου του bagel.
- Λαδώνουμε μια λαδόκολλα.
- Αφήνουμε το bagel, μέχρι να ετοιμάσουμε και τα υπόλοιπα.
- Τα σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που σιγοβράζει βάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα bagels, σε δόσεις. Σχεδόν αμέσως θα ανέβουν στην επιφάνεια.
- Σιγοβράζουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά ή για 2 λεπτά, αν θέλουμε τα bagels μας να είναι πιο μαστιχωτά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδωμένο χαρτί ψησίματος.
- Πασπαλίζουμε με το υλικό επικάλυψης της αρεσκείας μας (μπορούμε να βάλουμε διαφορετικό στο καθένα).
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τρώμε τα μπέιγκελ της Νέας Υόρκης σκέτα ή κομμένα στη μέση, με υλικά της αρεσκείας μας (τυρί κρέμα, λαχανικά, αλλαντικά).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 146.