Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Δημήτρης Καρατζαφέρης μαγειρεύει ελληνική καρμπονάρα με σκιουφιχτά, απάκι και γραβιέρα Κρήτης.

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες

* Ο Δημήτρης Καρατζαφέρης είναι executive chef στο Κτήμα Παναγιωτόπουλου, και στα εστιατόρια Azur και Θετράκι στην Πάτρα.

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τα σκιουφιχτά σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 400 ml από το νερό του βρασίματος που θα μας χρησιμεύσει μετά. Δεν κρυώνουμε τα σκιουφιχτά.
  2. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το απάκι χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε μέσα το νερό του βρασίματος των ζυμαρικών, αφήνουμε να πάρει μια βράση, σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη. Γυρνάμε το απάκι πάλι στο τηγάνι μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους και ρίχνουμε μέσα την τριμμένη γραβιέρα και το βούτυρο. Βάζουμε μέσα στο μπολ και το νερό που είχαμε σουρώσει προηγουμένως. Με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ χτυπάμε καλά το μείγμα των αυγών να γίνει μια κρέμα. Η υφή θα είναι σαν ένα αυγολέμονο. Ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο τηγάνι που έχουμε το απάκι και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας και τα βρασμένα σκιουφιχτά και αλατοπίπερο. Στην αρχή θα είναι πολύ ρευστή η σάλτσα μας, όμως αν αφήσουμε για 5 λεπτά μαζί με τα μακαρόνια και ανακατεύουμε συχνά θα δέσει σιγά σιγά.
  3. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη γραβιέρα Κρήτης.
  4. Στο ποτήρι μας: Chardonnay και Σαββατιανά από βαρέλι, Chianti Classico, ερυθρά κρητικά Αρχάνες, κι επίσης Γουμένισσες και Ραψάνες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών