20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το γάλα αρσενικού Νάξου
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Γλυκοπατάτες
- Για να ετοιμάσουμε τις οφτές γλυκοπατάτες με «γάλα» αρσενικού Νάξου και κακάο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλο ταψί και τις ανακατεύουμε με το σκόρδο, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι.
- Ψήνουμε για 45-60 λεπτά, μέχρι οι γλυκοπατάτες να μαλακώσουν και να τις διαπερνά εύκολα το πιρούνι.
«Γάλα» αρσενικού Νάξου
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να ζεσταθεί καλά, αλλά να μη φουσκώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και χτυπάμε τα υλικά με το ραβδομπλέντερ (ή μεταφέρουμε το μείγμα σε πολυκόφτη και το χτυπάμε εκεί) μέχρι να γίνει μια λεία, ημίρρευστη κρέμα.
Σερβίρισμα
- Ζεσταίνουμε περίπου 1 εκ. ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τις ψημένες γλυκοπατάτες (προσεκτικά για να μη σπάσουν) για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Σε ευρύχωρη και βαθιά πιατέλα ρίχνουμε το γάλα αρσενικού Νάξου και από πάνω τακτοποιούμε τις γλυκοπατάτες.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη σκόνη κακάο, αν θέλουμε.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε τις φλούδες αρσενικού Νάξου.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Στο ποτήρι μας: Chardonnay από βαρέλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.