Κλασικοί, με ιστορία από το 1923, πασπαλισμένοι με κανέλα και καρύδι, τραγανοί εξωτερικά, ζουμεροί στο εσωτερικό, οι λουκουμάδες του Κρίνου είναι απολαυστικοί. Όσο για τη συνταγή, απλή, απλούστατη. Η τέχνη είναι στο ζυμάρι και στο «κόψιμο» με το χέρι για τη χαρακτηριστική τρύπα. Η τρύπα στο κέντρο του λουκουμά θέλει αρκετή εμπειρία, οπότε καλύτερα να τους κάνετε στρογγυλούς, παίρνοντας τη ζύμη με το κουτάλι.
30'
προετοιμασία
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Τεμάχια: 70-80Για τη ζύμη
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για τους λουκουμάδες με την τρύπα ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό, μέχρι να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει ένας πυκνός χυλός.
- Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα, αν χρειαστεί.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (50 λεπτά περίπου).
Σιρόπι
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από το σημείο βρασμού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Λουκουμάδες
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μπόλικο ελαιόλαδο (τόσο ώστε να καλύπτει τα 2/3 του σκεύους).
- Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το ζυμάρι, ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ανέβουν στην επιφάνεια.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
- Τους βουτάμε ζεστούς στο κρύο σιρόπι και τους αφήνουμε για 1/2 λεπτό.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με λίγο μέλι και τους πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα και καρύδια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.