ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛουκουμάδες μανταρινιού με σοκολάταΛουκουμάδες μανταρινιού με σοκολάτα

Κλασικοί, με ιστορία από το 1923, πασπαλισμένοι με κανέλα και καρύδι, τραγανοί εξωτερικά, ζουμεροί στο εσωτερικό, οι λουκουμάδες του Κρίνου είναι απολαυστικοί. Όσο για τη συνταγή, απλή, απλούστατη. Η τέχνη είναι στο ζυμάρι και στο «κόψιμο» με το χέρι για τη χαρακτηριστική τρύπα. Η τρύπα στο κέντρο του λουκουμά θέλει αρκετή εμπειρία, οπότε καλύτερα να τους κάνετε στρογγυλούς, παίρνοντας τη ζύμη με το κουτάλι.

30' προετοιμασία
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 70-80

Για τη ζύμη

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τους λουκουμάδες με την τρύπα ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό, μέχρι να διαλυθεί.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει ένας πυκνός χυλός.
  4. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα, αν χρειαστεί.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (50 λεπτά περίπου).

Σιρόπι

  1. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη.
  2. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από το σημείο βρασμού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Λουκουμάδες

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μπόλικο ελαιόλαδο (τόσο ώστε να καλύπτει τα 2/3 του σκεύους).
  2. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το ζυμάρι, ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ανέβουν στην επιφάνεια.
  3. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
  4. Τους βουτάμε ζεστούς στο κρύο σιρόπι και τους αφήνουμε για 1/2 λεπτό.
  5. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με λίγο μέλι και τους πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα και καρύδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT