Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ομελέτα φούρνου με βλίτα, ψητές ντομάτες και μανούρι, ζεματίζουμε τα βλίτα για 2 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει.
- Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια -ώστε να κρυώσουν και να μη χάσουν το έντονο χρώμα τους- και μετά από 5 λεπτά τα στραγγίζουμε.
- Τα στύβουμε με τα χέρια μας και τα χοντροκόβουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° - 200° C.
- Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τους ομφαλούς και κόβουμε κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες.
- Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα, τη λαδώνουμε ελαφρώς και βάζουμε μέσα τις ντομάτες, τη μία δίπλα στην άλλη, με τρόπο ώστε η κάθε φέτα να μισοκαλύπτει την προηγούμενη. Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και με αλατοπίπερο και τις ψήνουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, ώσπου να ζαρώσουν οι ντομάτες και να καραμελώσει η ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα.
- Βγάζουμε το ταψί με τις ντομάτες από το φούρνο όπως είναι με το λαδόχαρτο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C. Απλώνουμε πάνω στις ντομάτες τα βλίτα και πασπαλίζουμε με το μυρωδικό.
- Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και σκορπίζουμε το μανούρι.
- Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 - 25 λεπτά ή έως ότου σφίξουν τα αυγά.
Μυστικά
- Αυτό το φαγητό είναι ιδανικό εάν μας έχουν περισσέψει βραστά χόρτα από άλλο γεύμα. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια τηγανιά πατάτες και φρέσκο χωριάτικο ψωμί. - Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε τα βλίτα με αλμυρίκια ή σπανάκι (στην εποχή του), στην ίδια ποσότητα. Αντί για μανούρι, μπορούμε να βάλουμε ίση ποσότητα φέτας ή 150 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας ή 100 γρ. κατίκι (το οποίο θα μοιράσουμε με κουταλιές πάνω στην ομελέτα). - Εκτός από τα ξερά μυρωδικά που περιέχει η συνταγή, μπορούμε να συμπληρώσουμε και όποιο φρέσκο διαθέτουμε, π.χ. 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο ή μαϊντανό.
Μια παγωμένη μπίρα Pilsner.