30' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε παέγια θαλασσινών, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το καλαμάρι με το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ρύζι, την ντομάτα, τα φασολάκια, τον αρακά, την καπνιστή πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (αν βάλουμε), τον κρόκο Κοζάνης, το δεντρολίβανο.
  3. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
  6. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα οστρακοειδή, ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  7. Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
  8. Σκορπίζουμε το ξύσμα λεμονιού και το μαϊντανό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε την παέγια θαλασσινών

Μυστικά

Πως καθαρίζουμε μύδια: Με ένα συρμάτινο βουρτσάκι για να φύγουν οι ακαθαρσίες και πλυμένα πολύ καλά με τρεχούμενο νερό. Μετά, πιάνουμε το βύσσο, το «γένι» τους, το τραβάμε μία- δύο φορές πάνω-κάτω και με μια απότομη κίνηση το αφαιρούμε. Πως πλένουμε αχηβάδες ή γυαλιστερές: Τις βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό να «μουλιάσουν» περίπου 3 ώρες, ώστε η άμμος που είναι εγκλωβισμένη στις ραβδώσεις των οστράκων να κατακάτσει στον πυθμένα της λεκάνης. Τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε πολύ καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 119.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών