30'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε παέγια θαλασσινών, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το καλαμάρι με το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το ρύζι, την ντομάτα, τα φασολάκια, τον αρακά, την καπνιστή πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (αν βάλουμε), τον κρόκο Κοζάνης, το δεντρολίβανο.
- Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
- Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα οστρακοειδή, ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
- Σκορπίζουμε το ξύσμα λεμονιού και το μαϊντανό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε την παέγια θαλασσινών
Μυστικά
Πως καθαρίζουμε μύδια: Με ένα συρμάτινο βουρτσάκι για να φύγουν οι ακαθαρσίες και πλυμένα πολύ καλά με τρεχούμενο νερό. Μετά, πιάνουμε το βύσσο, το «γένι» τους, το τραβάμε μία- δύο φορές πάνω-κάτω και με μια απότομη κίνηση το αφαιρούμε. Πως πλένουμε αχηβάδες ή γυαλιστερές: Τις βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό να «μουλιάσουν» περίπου 3 ώρες, ώστε η άμμος που είναι εγκλωβισμένη στις ραβδώσεις των οστράκων να κατακάτσει στον πυθμένα της λεκάνης. Τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε πολύ καλά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 119.